Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа днес проектобюджета на Министерство на финансите (МФ) за 2016 г. Документът предвижда дефицит от 1,8 млрд. лв. за следващата година и праг на дълга не повече от 5,3 млрд. лв. Освен това в проекта се предлага и актуализация на Бюджет 2015 г.

От финансовото министерство предлагат минималната работна заплата през следващата година да бъде в размер на 420 лв., а помощта за втората година от майчинството да е 340 лв.

Междувременно през 2016 г. осигурителните прагове ще бъдат увеличени средно със 7,5%. Това важи и за пенсиите, които ще нараснат с 2,5% по швейцарското правило.

Очаква се работодателите и синдикатите да се обявят против увеличаването на данъчната тежест по време на заседанието днес. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев темпът на растеж на българската икономика ще се забави повече през 2016 г. от очакванията на правителството.

По неговите думи правителството има възможност да елиминира дефицита в държавната хазна, но това ще стане невъзможно след актуализацията на Бюджет 2015.

"Последните няколко години, въпреки ръста на БВП, поддържаме не малки дефицити, от което нараства външният дълг", смята той, цитиран от БНР.

Освен това бизнесът у нас не е съгласен с идеята за въвеждане на акциз върху пропан-бутана. От своя страна синдикатите са срещу въвеждането на данък „вредни храни".