Русия трябва да заплати за войната в Южна Осетия не по-малко от 10,5 милиарда рубли или 433,16 милиона долара. Такава субсидия за възстановяване и помощ на пострадалите е одобрил президиумът на руското правителство, пише „Газета ру". Това е несъществена сума за бюджета на Руската федерация.

Ние няма да оставим хората без поддръжка и след завършването на бойните действия ще окажем помощ за възстановяването на болници, училища и пътища, е заявил министър-председателят Владимир Путин.

По 3 хиляди рубли еднократна помощ ще получи всеки неработещ руски пенсионел, който живее на територията на Южна Осетия. Там живеят около 3700 души, които получават пенсии от Руската федерация.

Пострадалите руски граждани ще получат до 50 хиляди рубли като конпенсации за повредено имущество. Такива разходи за Русия не са проблем. Събитията в Южна Осетия няма да повлияят на макроикономическите показатели на страната, заяви финансовият министър Алексей Кудрин. Според него рублата се намира „в надежден коридор".

Могат да пострадат руските инвестиции в Грузия. Корпорацията «Интер РАО ЕЭС» контролира 35% от енергетиката на Грузия.

Британската фирма Templar Minerals е решила да евакуира болшинството от служителите си, участвали в разработката на проекта за златен рудник в Аджария.