Доларовите милионери в света през 2010 г. са се увеличили до 10,9 души.  Общото им богатство е надминало нивото на предкризисната 2007 г. с 2 трлн. долара, достигайки 42,7 трлн. долара. По-голямата част от милионерите са мъже - 73% и то не съвсем млади - 83% от тях са над 45 години. Това показва изследване на Capgemini и Merrill Lynch.

През миналата година темповете на забогатяването са се намалили в сравнение с 2009 г. когаято пазарите бързо се възстановяваха от кризата. Фокусът на световното  богатство все още е в САЩ, Европа и Япония, там се намират 53% от милионерите. Но доминацията на тези три центъра може да бъде размита, ако активите в бързо развиващите се икономики продължат да растат с изпреварващи темпове, смятат анализаторите.

„Звездата" на 2010 г. е Азиатско-тихоокеанският регион. Броят на живеещите там милионери за първи път изпревари този в Европа - 3,3 милионна души, срещу 3,1 милиона на Стария континент. В Северна Америка милионерите са нараснали с 8,6% до 3,4 млн. души. Но най-високи темпове на увеличаване на богаташите се наблюдава в Индия (20,8%), Русия (13,6%), Канада (12,3%) и Китай (12%).

През 2010 г. ситуацията в световната икономика бе относително стабилна, стойността на активите растеше, апетитът към риск - също. По данни на Bloomberg капитализацията на световния фондов пазар е нараснала с 18%.

Миналата година милионерите активно са влагали парите си в акции и суровини и по-малко в депозити и други финансови инструменти с фиксирана доходност, показва изследването на Capgemini и Merrill Lynch. Инвеститорите от Азия са предпочитали най-много капиталовложенията в недвижими имоти. Любопитно е това, че повечето сделки за футболни клубове са направени от богаташи от Русия, Индия и Близкия Изток.

Анализаторите очакват през 2012 г. отново нарастване на вложенията в акции и суровини и намаляване на милионерския интерес към депозити и недвижимости.