Руските добивни компании "Полюс Золото", "Базовый элемент" и "Ренова" могат да се захванат с нов бизнес - с уран. Като предава руската бизнес медия „Ведомости", те изучават възможността да участват в разработката на Елконската група залежи на уран в Якутия съвместно с държавната компания „Техснабекспорт".

Елконската група е най-голямата по запаси уран в Русия. По данни на Техснабекспорт, запасите на 13 от 40 участъци съставляват 344 хил.т. уран, а общите запаси на цялата територия се оценяват на 600,000 т. В рудата от тези находища също така се съдържа злато и молибден.

Вчера Росатом представи проект за усвояване на Южен Елкон на ръководството на Якутия. Представител на Роснедр е разказал, че ведомството му се готви да обяви за продан шест концесии в Елконската група. А източник в якутското правителство добавя, че търгът ще бъде обявен още в близките дни, а ще се проведе в първото тримесечие на 2007.

Само на първия етап, по думите на сътрудника на Роснедр, в разработката на находищата предстои да бъдат вложени не по-малко от $2 млрд. Разработката на участъците ще започне през 2011 г. Към 2020 г. от находищата ще се добиват 5000 т. уран годишно. Сега в Русия ежегодно се добиват 3300 т. уран.

Вече е ясно, че Техснабекспорт ще иска да привлече в проекта и частни инвеститори. Макар условията за сътрудничество още да не са определени, са водени преговори за проекта с редица потенциални партньори, включително "Полюс Золото", "Ренова" и "Базел".

Президентът на "Полюс Золото" Евгений Иванов не е потвърдил информацията, а представител на „Ренова" се е отказал да коментира. Но източник, запознат с плановете на холдинга, е потвърдил информацията: „Урановия бизнес влиза в сферата на интересите на компанията, но не са взимани никакви решения за участие във въпросния проект", казва представител на „Базел".

Запознат с хода на преговорите казва, че те са в най-напреднал стадий с „Полюс Золото". Това вероятно се дължи на факта, че „Полюс" на Елконската група освен уран ще може да добива и злато.

По думите на един от събеседниците на "Ведомости", държавните и частните компании могат да създадат съвместно предприятие. За такава възможност се дискутираше още през октомври: японската Mitsui може да получи 25% в смесеното предприятие за добива в един от участъците на Елконската група. Не се изключва и възможността „частниците" да получат акции в Урановата рудна компания, учредители на която ще бъдат на равни основания Техснабекспорт и ТВЭЛ (държавна компания, управляваща предприятия от ядрено - топлинния цикъл).