Високо ниво на инфлацията, огромен обем купени стоки от първа необходимост в чужбина - това е сегашното състояние на икономиката на Венецуела, за което писа местният вестник El Universal.

За последната година цените на хранителните продукти във Венецуела нараснаха с 30,2%, стойността на билетите в транспорта се увеличиха с 25,2%, а медицинските услуги поскъпнаха с 18,2%, отбелязва изданието.

Високото ниво на инфлацията в страната е провокирано от популистките мерки, провеждани от президента на страната Уго Чавес, увеличените разходи за социални нужди, отделените многобройни субсидии и необоснованото повишаване на работната заплата на държавните служители и на военните, на фона на все по-намаляващия обем на производството на стоки и услуги.

Опитите на ръководството на Венецуела да решава икономическите проблеми с административно-заповедни мерки не носи успех.

В петък президентът на Централната банка Гастон Пара Лусардо обяви новите планове на правителството за борба с инфлацията. По предварителни разчети на главния банкер инфлацията през 2007 година не би трябвало да надхвърли 12%. 

Като се има предвид, че предишният план, обявен от правителството през февруари, се провали, вече останаха малко, които вярват на новия, пише изданието.

След национализирането на енергийните компании и след заявлението на Чавес, че Венецуела може да излезе от МВФ, чуждестранните инвеститори не искат повече да влагат средства в страната.

Освен това инвеститорът трябва да приеме за своя сметка всички валутни рискове, което също води до отсъствие на чуждестранни инвестиции и стопира чуждия капитал.

Най-лошите прогнози са, че дори тази година икономиката да бъде удържана в приемливи рамки, то следващата година Уго Чавес ще стигне до девалвацията на местната валута и ще трябва да въведе жестоки мерки за регулиране на икономиката.

Не е изключено, за да осигури на населението си необходимите хранителни продукти и стоки от първа необходимост, лидерът на Венецуела да въведе купонна система по примера на Куба, допълва изданието.

.