Винетките няма да поскъпват", успокоява Стандарт"

Toва обеща транспортният министър Петър Мутафчиев след среща в Брюксел с директора на Главна дирекция "Транспорт" в Европейската комисия Матиас Руте. Той е изпратил предупредително писмо за спазване от страна на България на Директивата на ЕК за хармонизиране на цените на винетките в Европейския съюз. Сегашните стойности ще останат в сила за всички автомобили, освен тези над 12 тона.
От 20 до 22 ноември у нас ще дойде проверка на ЕК за гражданската авиация, където ни бе наложена "предпазна клауза".

Масларова отряза кифлите на учениците", пише Новинар"

Учениците ще получават само чаша топло мляко, без кифла или плод, както беше до сега. Това стана ясно вчера, след като министър Емилия Масларова съобщи, че програмата ще продължи и през следващата година, но трябва да бъде променена. Причината е, че средствата не са достатъчни. С 50 ст. на ден не може да се осигури и качествена закуска, и топла напитка, каза Масларова.

От ведомството ще предложат парите по програмата в бюджета за следващата година да бъдат увеличени. Ако това не се случи, социалното министерство ще покрие само разходите за млякото. Самите общини ще трябва да преценят дали могат и искат да осигурят закуска за учениците. Всички общини, училища и родители имат различни изисквания към храната, някои предпочитат плодове вместо тестените изделия и сандвичите, допълни министърът.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска съобщи още, че процедурата за избор на фирми за доставка на закуски в училище до края на тази година тече в момента.
Масларова стартира вчера официално кампанията на министерството "Отговорно родителство". По думите й програмата предвижда мерки за стимулиране на отговорните родители и санкциониране на онези, които възприемат децата си като източник на доход. Сред тях е увеличението на еднократната помощ при раждане на дете. Тя ще стане съответно 250 лв. за първо дете и 600 лв. за второ. Масларова ще предложи още детските надбавки да станат 30 лв.

Предвиждаме да увеличим социалната помощ за онези родители, чиито деца ходят редовно на училище, каза Масларова. Така от следващата година близо 100 000 социално слаби семейства ще получат 50, вместо 41 лв. месечно. Майките и бащите на децата, които не посещават редовно учебните занятия, ще получават само 16 лв. За тези, които са в задължителната за обучение възраст и въобще не ходят на училище, социалните помощи ще бъдат ограничени до 11 лв. на месец, допълни министърът.

В подкрепа на майките, които искат да се върнат по-бързо на работа, социалното министерство предвижда да удължи с една година срока, в който може да поеме разходите за бавачка на децата. В момента до две години след раждането всяка майка може да ползва услугите на детегледачка, която получава минимална работна заплата от социалното министерство. Идеята е този срок да бъде удължен с още една година, обясни Масларова.

Спрелите реформи излагат икономиката на риск", пише „Дневник"

Липсата на ключови реформи рискува стабилността и темпа на развитие на българската икономика. Това предупреждение отправиха във вторник участници в конференция за 10-годишнината от въвеждането на валутния борд в България, организирана от институт "Отворено общество". Ситуацията се утежнява и от опасността кредитната криза на международните пазари да се превърне в нов вид световна криза, която да засегне ключови за растежа на българската икономика сектори като недвижимите имоти, строителството, туризма и финансовото посредничество.

Възможностите пред България са огромни, но изоставащите структурни реформи като тези в образованието, здравеопазването, социалното осигуряване и администрацията трябва да започнат отново, защото иначе ще пропуснем всичко, заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев . Липсата на реформи реално увеличава и без това вече силния инфлационен натиск върху българската икономика, коментира пред "Дневник" Петър Ботушаров от консултантската компания "Латин сорс".

Спасението според експертите е в повишаването на производителността и "по-умните" инвестиции, за да не зависим само от един сектор. Според председателя на КРИБ бизнесът се опасява, че хората, които вземат решение в икономиката, не разбират формулата на растежа, а са я налучкали и това може да бъде твърде опасно. Във вторник националната статистика оповести данни за 6.4% ръст на брутния вътрешен продукт за първите шест месеца, но според анализатори той може да се забави до края на годината .

Особено съм разтревожен за имотния пазар в България, заяви и Ларс Кристенсен, анализатор в скандинавската Данске банк. Кризата вече удря този сектор в прибалтийските държави, а сигналите за прегряване в региона са явни, допълни той. "Очаквам кризата с американските ипотеки да повлияе, но ограничено. Голяма част от чуждите инвестиции действително отиват в имоти, но част от тях са производителни единици като бизнес центрове", е мнението на Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Според други експерти ситуацията след срива на американските ипотеки ще бъде усетена под формата на оскъпяване на паричния ресурс и намаляване на парите в икономиката, оттук и на ентусиазма за инвестиране в недвижими имоти.

Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че рискове пред българската икономика са и големият дефицит по текущата сметка на платежния баланс и високите нива на инфлацията. Заради липсата на възможност за гъвкава парична политика в условията на борд основните инструменти да се противодейства на шоковете са данъчно-осигурителната политика и мерките на пазара на труда.

Високата инфлация в България се дължи на динамичните процеси на настигане на европейските нива на развитие, поясни още Ботушаров. Според него има две основни сфери, в които това настигане се отразява на макроикономическите показатели - чрез надценяване на собствената валута или чрез повишена инфлация. Първото явление в България няма как да се случи заради валутния борд, а резултатът е в още по-голямо завишаване на инфлационния натиск, допълни той. Според Ботушаров това е много негативен ефект, особено за населението с фиксирани доходи, но ние не можем да избягаме от него, показва опитът на Унгария и Чехия. В България няма друг начин освен с висока инфлация да се изравнят цените и доходите до европейски нива, при условие че фиксираният валутен курс остане в сила, е мнението на специалистите, смятат експерти.

Не очаквам инфлацията да се повишава повече за тази година, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски. По думите му тази година инфлацията ще надхвърли официалните правителствени прогнози от 3.1% в края на годината и средногодишна от 4.4%. Според финансовия министър високата инфлация се дължи на сушите и неблагоприятните климатични промени, които са довели до поскъпването на храните, но основен фактор е и засиленото вътрешно търсене. Специалисти прогнозират, че бързото нарастване на доходите ще продължи да подхранва инфлацията и занапред.

Отпушват ЕС за българи", пише „Монитор"

Европейският съюз ще бъде отпушен за българи от началото на 2008 година. Очаква се от 1 януари да отпаднат ограниченията за работа в Италия, Испания, Гърция и Великобритания. Това съобщи за "Монитор" зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров.

Надяваме се тези държави, които наложиха преходен период от 1 януари 2007 г., сега да преразгледат позицията си и от 1 януари догодина да отворят трудовия си пазар за българи, допълни Димитров. Според него те са уверени от динамиката на движение на работна ръка през тази година, че нашите работници са прекалено малко на брой на общия фон на проблемите в пазара на труда в техните страни.

Българите ще могат да работят в тези държави от момента, в който се либерализира трудовия пазар на съоветната страна, заяви още Димитров. Това на практика означава, че ако Испания, Гърция, Италия и Великобритания премахнат преходните периоди, още на 2-3 януари догодина, българите ще могат да си търсят работа там.

Българите не създават сериозна заплаха за пазара на труда в Евросъюза и на всяка страна членка потделно, сочат данните от три социологически проучвания. Две са направени преди влизането на България в Евросъюза, а третото - 6 месеца след приемането ни, посочи Димитров. Данните ще бъдат изпратени на Европейския икономически и социален комитет.

Ограниченията за трудова заетост на българите в Евросъюза водят до социална несправедливост и нелоялна конкуренция на пазара на труда, заяви още Димитров.

Според зам.-министъра на труда и социалната политика Димитър Димитров българските работници са прекалено малко на фона на останалите емигранти в страните от ЕС.

Над 4,5 милиона сезонни работници годишно изкарват прехраната си в Евросъюза.

Именно три от страните, които може да отворят врати за наши работници - Италия, Испания и Великобритания са сред най-предпочитаните за гурбет. Най-много българи по правителствена спогодба работят в Испания. Те наброяват около 60 000 души.

В момента се наблюдава тенденция към намаляване на емиграционните нагласи у българите, след като отминаха двете емиграционни вълни от началото и средата на 90-те години. Причината е, че все повече българи заминават при предварително уговорени условия за заплащане и сключват трудови договори. Студенти, специализанти и млади учени, които учат в чужбина определят лицето на днешната българска емиграция в страните от Евросъюза.

Това са част от данните които бяха изнесени на започналата днес в Пловдив международна конференция "Трансгранични и сезонни работници в земеделието:Проблеми и перспективи". Във форума участват представители на Комитета на селскостопанските организации в европейската общност, на Европейското обединение на работниците имигранти и на Комитета за подкрепа на нелегалните работници в Европейския съюз.

Искат български софтуер за най-високата сграда в света", научаваме от Монитор"

Българският софтуер за управление на недвижима собственост и активи Facility Management Center може да бъде внедрен в най-високата сграда в света Бурж Дубай.
Преговори за това се водят с българската компания CenterMine, основен интегратор на разработения по нейна спесификация от НЕМЕЧЕК България продукт, съобщиха от компанията вчера. Интерес към решенията и продуктите, предлагани от CenterMine е проявен след представянето на Facility Management Center на специализираното ИТ изложение GITEX 2007 в Дубай.

През юли изграждащата се в момента бизнес кула Burj Dubai официално стана най-високата сграда в света с височина от 512,1 м. Тогава тя разполагаше със 141 етажа - повече от която и да било сграда в света. Очакванията са кулата да достигне 818 м и да има около 180 етажа.
Българският софтуерен продукт подобрява управлението на сгради и помага за оптимизиране на разходите за електро и топлоенергия, комуникации, комунални услуги, ремонтни дейности, хигиенизиране и др.

Facility Management Center улеснява и отношенията между наематели и наемодатели, като автоматизира всички процеси от изготвянето на офертите през сключването на договорите до издаването на финансови документи. Той обединяват разнородни данни и дава възможност за бързата им обработка, за изготвяне на точни анализи и прогнози, което съответно увеличава печалбите от дейността.

Според изследване на International Facility Management Association с внедряване на продукти като нашия експлоатационните разходи могат да бъдат намалени до 35%.
Ето защо Facility Management Centre привлече сериозен интерес в Дубай, не само от страна на екипа на Бурж Дубай, но и от други големи строителни компании и предприемачи в региона, обясни Горан Миланов, изп.-директор на CenterMine. Той добави, че по отношение на въвеждането на електронните системи за управление на активи и собственост България дори изпреварва арабската държава.

Facility Management Center вече се използва в близо 30 от най-големите бизнес сгради у нас с обща площ над 300 000 кв. м. Софтуерният продукт е внедрен и работи успешно в Бизнес Парк София, Алфа Дивелопмънтс, София Централ Парк, Интрансмаш и др., припомниха още от компанията.

8 фирми с оферти да изнасят ток", информира Сега"

Само 8 фирми успяха да подадат оферти вчера на първия у нас търг за износ на електроенергия. Резултатите от него ще се ясни утре. Кандидатите бяха 11, но тръжната комисия е отстранила 3 от тях заради несъответствие между подадените документи и условията, съобщиха от електроенергийния системен оператор.
Между допуснатите фирми е и НЕК, която на практика е фирма собственик на предприятието, което провежда търга. То е нейно дъщерно дружество и от началото на тази година управлява енергийната система. Досега НЕК бе единствената фирма, която можеше да внася и да изнася електроенергия. Другите участници, допуснати до търга, са "ЧЕЗ Трейд" ЕАД, "Аркадия Сървис" ООД, "Енергийна финансова група" АД, "ЕFT България" ЕАД, "Енемона ютилитис" ЕАД, НЕК ЕАД, "Енерджи партнърс" АД и "Вивид пауър" ЕАД.

Агенцията за сигурност ще може да проследява и подслушва", предупреждава

Дневник"

Бъдещата Национална агенция "Сигурност" (НАС) ще има самостоятелно звено за подслушване и проследяване. Така тя няма да бъде зависима от службите на МВР. Услугите на дирекциите "Оперативно-техническа информация" и "Оперативно издирване" към вътрешното министерство ще се ползват само по преценка на директора на агенцията. Това става известно от текстовете в законопроекта за създаването на агенцията, който беше внесен във вторник от депутати от БСП, НДСВ и ДПС.

Проектът предвижда агенцията да бъде подчинена пряко на Министерския съвет. В нея ще влязат Националната служба "Сигурност" (НСС), военното контраразузнаване и финансовото разузнаване, които сега са към министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на финансите. Трите спецслужби ще бъдат трансформирани в генерални дирекции с отделни бюджети. Агенцията ще се ръководи от директор, зам.- директори и главен секретар.

Във внесения проект се дава пълна самостоятелност на спецагенцията да събира информация. При установено престъпление данните ще бъдат предоставяни на прокуратурата и следствието. Агенцията няма да има разследващи, а разузнавателни, контраразузнавателни и оперативно-издирвателни функции. Тя ще работи с прокуратурата и следствието за "разследванията на деяния, които са предмет на дейността й".

Преди внасянето на проекта се появиха опасения, че разследванията по информация на НАС ще се извършват от дознателите в МВР, което може да даде лостове за влияние на вътрешния министър. В раздела за взаимодействието на спецагенцията с другите правораздавателни органи обаче се предвижда НАС само да предоставя информация на министрите на вътрешните работи и на отбраната по въпроси, свързани с националната сигурност и борбата с престъпността, и взаимодейства с органите на двете ведомства.

Контролът върху дейността на агенцията ще се осъществява от парламентарна комисия. Въпреки че е подчинена на Министерски съвет, агенцията ще дава еднаква информация на президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Сред основните задачи на НАС са предотвратяване на посегателства върху националната сигурност, свързани с разузнаване в полза на чужди сили, противоконституционна дейност, участие на лица от висшите етажи на властта в корупция и връзки с организираната престъпност, прилагане на сила или използване на общоопасни средства с политическа цел, опасност за икономическата, финансовата и екологичната сигурност. НАС ще се грижи за защита на класифицираната информация и борба с незаконната миграция.

Болници и училища на слънчева енергия", съобщава Монитор"

Общинските болници, училища и детски градини в София ще минат на слънчева енергия. Това ще стане възможно, след като столичното кметство постави слънчеви колектори на покривите на сградите им. Това съобщи пред "Монитор" зам.-кметът по строителство Ирина Савина вчера.
В момента в общината разработват проектите за слънчевите колектори и планират през 2008 г. такива да бъдат поставени пробно на покривите на 10 училища и детски градини.
До тогава ще санираме 196 сгради на детски заведения, след като направим необходимите обследвания, каза още Савина.
В момента кметството търси 9 млн. евро за изграждане на осен малки ВЕЦ-а, които най-вероятно ще бъдат в "Бистрица", "Бистрица 1", "Под Симеоново", "Коньовица", "Бояна 1", "Моделно предградие" и "Малина". Парите ще дойдат и по фондове на ЕС, и от общинския бюджет.

Само 9 от 100 земеделци са с трудови договори", пише Сега"

Едва 9 от 100 души, които работят в сферата на селското стопанство, имат трудови договори, съобщиха от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. Доходите на хората в аграрния сектор са 76 на сто от средната заплата.
Пак в земеделието работят най-много от незаконните гурбетчии. Въпреки ограничителните режими в 15 европейски страни там работят нелегално стотици българи. Интересът основно е към Испания, Италия и Великобритания. Легално ще отвори трудовият си пазар Белгия. Споразумение за това ще влезе в сила догодина и ще позволи на българи да работят сезонно в сферата на зеленчукопроизводството. Надниците на нашите ще бъдат равни с тези на местните работници - 6.85 евро на час. Работодателят ще бъде длъжен да ги ангажира поне за 2/3 от месеца.

Строят завод за боклук в Добрич", информира Дума"

В Добрич да бъде изграден завод за битови отпадъци, решиха вчера общинските съветници на последното за мандата заседание на местния парламент. Избраната технология е отпадъците да бъдат третирани механично и биологично. Срокът за оферти от фирми с такава дейност е до ноември, уточниха съветниците.
Пловдивската фирма "Еком България" ООД е представила иновационен метод за преработка на битови и органични боклуци. Такъв завод те предлагат да изградят на мястото на сегашното депо за твърди битови отпадъци. Крайните продукти от преработката ще бъдат чиста субстанция тор, течна тор и спирулина.

Инвестицията е за 40 млн. евро. Фирмата сама ще финансира строителството, като от общината се иска само площадката, обясни зам.-кметът Пламен Ганчев. Предложението е събраните вече отпадъци на депото да бъдат преработени за срок от 25 години. Ганчев уточни, че само тази дейност би струвала на общината над 10 млн. лв.