Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев определи като отговорна и противоречива темата, която засяга проблемите за регистрацията на домейн имената, сигурността, киберпрестъпленията, достъпа, спама, свободата на словото и отвореността на системите в Интернет. Днес той ръководи дискусията за езиковото многообразие и местното съдържание в интернет на първия международен форум по въпросите на интернет управлението в Атина. Форумът се провежда под патронажа на министъра на транспорта и съобщенията на Гърция Михалис Ляпис, който отправи лична покана до министър Василев.

Министър Николай Василев фокусира дискусията върху възможността на потребителите да използват интернет на техния собствен език, със свои собствени писмени знаци, чрез осигуряване на достъпност до информацията на местните езици и чрез укрепване на капацитета за развитие на местното съдържание, съобщиха от пресцентъра на МС.

За момента домейн имената не могат да се изписват със знаци (букви, йероглифи), които не се съдържат в латинската азбука. Основното технологично и институционално предизвикателство се състои в това да бъде развита такава система на международни домейн имена (Internationalized Domain Names), която да съхрани целостта и стабилността на основната система от домейн имена. Представители на научните общности от Франция и Африка поставиха въпроса за нуждата от местно съдържание за нуждите на образованието.

Николай Василев представи новата инициатива на МДААР за утвърждаване на общи национални правила за транслитерация като една от технологичните стъпки за преодоляване на проблема за понятна връзка между различните писмени знаци и латиницата. От своя страна, Винт Сърф приветства въвеждането на такава практика на ниво публично управление. Той също така отбеляза и важността за разработването на специални интерфейс инструменти за хората с увреждания.

Световният форум по електронно управление (IGF) се организира в изпълнение на решенията на втората Световна среща на върха по въпросите на информационното общество на ООН (16-18.11.2005 г., Тунис). На тази среща Гърция бе избрана за домакин на първия форум по въпросите на електронното управление.

Участие в събитието взеха представители на Европейската комисия, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната банка, Международната организация по франкофонията, Международния съюз по телекомуникации, Световната организация за защита на интелектуалната собственост, както и представители на страните-членки на Европейския съюз, работещи в областта на електронното управление и информационното общество.