Американските акции се покачиха рязко в петък след като инвеститорите бяха въодушевени от силните данни за печалбата на Google и Caterpillar през първото тримесечие. В същото време излезе и отчетът на Citigroup показващ загуба от $5.11 млрд., което обаче бе според очакванията на анализаторите и не можа да попречи на възходящото пазарно рали.

Най-голямата американска банка успокои пазарните участници, като оповести плановете си за справяне с кредитната криза и даде сигнал, че може би най-тежкото от нея е вече в историята. Редица анализатори пък започнаха да коментират, че след продължилата повече от шест месеца корекция на Wall Street, може би вече е дошъл момента за възстановяване на предишните нива.

Трите основни индекса на американската фондова борса се покачиха с повече от 4% тази седмица. Важно е да се отбележи, че при всички предишни рецесии, борсата е започвала да се покачва няколко месеца преди икономиката да покаже първи по-силни сигнали за възстановяване. Тук това правило е трудно приложимо, предвид факта, че в САЩ все още не е обявена официално рецесия.   

Акциите на Google, който оповести силни тримесечни печалби в четвъртък, се покачиха с 20% на седмична база до $539.41. Технологичната компания е увеличила рязко процента на продажби извън САЩ, подпомагана най-вече от евтиния долар. Същата е и ситуацията с най-голямата компания за производство на компютри IBM, чийто продажби извън страната са нараснали драстично.

"Пазарът е изморен от загуби и търси първи сигнали за възход", коментира пред Ройтерс канадски анализатор. "Силните тримесечни отчети са онзи лъч светлина, който инвеститорите чакаха с нетърпение", продължава той.

Индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 1.81% в петък, приключвайки на ниво от 12 849.36, което е тримесечен негов връх. Широкият индикатор Standard & Poor's 500 успя да добави също 1.81% до 1 390.33 пункта, а за седмицата и двата индекса са с 4.3% нагоре. Най-силно представилият се борсов измерител тази седмица бе Nasdaq, който добави 2.61% към стойността си в петък до нивото 2 402.97 пункта, а за седмицата е с 4.9% нагоре.

Големите американски компании печелят от слабия долар по два начина. Първият е от директната разлика в курса, а вторият е свързан с по-високата конкурентоспособност на стоките им. По-високият износ доведе и до силното представяне на фирмата Honeywell, чийто акции покачиха с 6.2% тази седмица до $60.99. По същата причина поскъпнаха и книжата на Caterpillar, които обявиха сериозен ръст при задграничните си продажби.

В края на седмицата доларът завърши над вечните си дъна спрямо еврото, покачвайки до се до ниво от $1.5817 за евро. Припомняме, че през тази седмицата, европейската валута на няколко пъти правеше опит да пробие над $1.5970 и след това психологическото ниво от $1.60, но безрезултатно. В петък последва осребряване на печалбите и разпродажби на евро. Петролът достигна нов вечен връх приключвайки седмицата при цена от $116.69 за барел, а златото се срина с 3% до ниво $915.20 за трой-унция.

Родната ни фондова борса приключи седмицата на негативна територия, но благодарение на доброто петъчно представяне, успя да отбележи не толкова големи загуби. Основните индекси приключиха с понижение от около 4.5%, а оборотът достигна скромните 40.7 млн. лв.