В изпълнение на стандартните процедури при управлението на средствата от Структурните и Кохезионния фондове, Сертифициращият орган в Министерство на финансите изпрати заявление към Европейската комисия за плащане на още 17 млн. евро по Оперативна програма „Околна среда" и очаква в най-кратки срокове да получи 15 млн. евро вече заявени плащания по програмата.

Получените средства от ЕК, заедно с кореспондиращите бюджетни средства, ще бъдат предоставени незабавно на Министерството на околната среда и водите за извършване на плащания по проекти по ОП"Околона среда".

Ускореният паричен поток гарантира значителен по размер свеж финансов ресурс за бенефициентите по програмата. Това от своя страна ще подпомогне успешното изпълнение на проектите в този ключов сектор, отговорен за провеждане на държавата политика в областта на опазването на околната среда.

Българските институции, ангажирани пряко в процеса на управление на Оперативна програма „Околна среда", предприеха всички необходими стъпки за изпълнение с ускорени темпове на постигнатите договорености за оптимизиране на приложимите процедури и въведените контролните механизми. Своевременните действия и адекватните решения получиха положителна оценка от Европейската комисия, изразена в получаване на заявените от Министерството на финансите плащания.