За да успее да се конкурира на най-големият автомобилен пазар в света американската Tesla трябваше да направи една важна крачка - да започне да произвежда своите коли там. Сега това вече е факт, като първите доставки на Model 3, произведени в Китай, започнаха.

Това е важно постижение за Tesla след инвестицията от 2 милиарда долара в завода в Шанхай, в който работата започна преди по-малко от година, пише CNBC.

Американската компания отбеляза старта на доставките със специално събитие за първите 15 клиента, които ще получат готовите автомобили.

В азиатската държава седаните Model 3 ще бъдат продавани на стартова цена от 355 800 юана или 50 000 щатски долара. За сравнение внасяният от Щатите модел се продава за 439 000 юана (63 000 щатски долара). В САЩ Model S, по-високият клас автомобили на производителя, струва 75 000 долара.

Tesla инвестира €4 милиарда в завода си в Берлин

Tesla инвестира €4 милиарда в завода си в Берлин

Първоначално той ще създаде 3 000 работни места, като броят им може да се увеличи до 7 000

Заводът на Tesla в Шанхай работи едва 357 дни, като той е ключов фактор от плана на компанията да запази позицията си на най-големият производител на електромобили в света, като намали негативния ефект на търговската война върху бизнеса си.

Преди време от дружеството заявиха, че целта им е да започнат първите доставки в страната преди Китайската Нова година в края на януари.

На най-големият автомобилен пазар Tesla има различен подход за разлика от другите държави, на които е представена. В Китай, където тя е продала 1,3 милиона нови електромобила през 2019 година, тя не залага на маркетинг и реклама, но за сметка на това организира състезания и различни партита в своите шоуруми.

След старта на производството в Шанхай Tesla предстои да започне работа и по първата си фабрика в Европа. Тя трябва да се появи в покрайнините на Берлин, като инвестицията в нея ще бъде в размер на 4 милиарда евро. Там ще бъдат създадени 10 000 работни места, а строежът трябва да започне през 2020 година.

По 500 000 коли годишно ще изкарва Tesla от завода си в Берлин

По 500 000 коли годишно ще изкарва Tesla от завода си в Берлин

Там ще бъдат отворени 10 000 работни места