Швейцарските власти преустановиха регистрацията на някои модели нови автомобили на Mercedes-Benz и Porsche с дизелови двигатели. Причината е, че двигателите им не отговарят на екологичните изисквания, съобщава Automotive News. 

Под забраната попадат миниванът Mercedes-Benz Vito с 1.6-литров двигател, както и кросоувърите Porsche Macan и Cayenne, оборудвани с двигатели съответно от 3.0 и 4.2 литра. Забраната за регистрация засяга коли, които ще бъдат внесени в страната след 17 август. Машините, въведени в базата данни преди тази дата, могат да бъдат експлоатирани, но двигателите им трябва да бъдат модифицирани.

Германия се разделя с дизеловите автомобили?

Германия се разделя с дизеловите автомобили?

Все по-малко германци купуват автомобили с дизелов двигател

Това не е първият път, когато модели на Porsche попадат под забрана за регистрация. През юни стана известно, че германската марка е била принудена да спре европейските продажби на нейни автомобили поради несъответствието с новите екологични стандарти, влезли в сила в ЕС. 

Започва проверка в Porsche за вредните емисии на дизеловия V6

Започва проверка в Porsche за вредните емисии на дизеловия V6

След изтекли резултати от независим тест

През 2017 г., германските власти забраниха регистрацията в страната на новия кросоувър Porsche Cayenne, оборудвани с 3-лилитров турбодизелов мотор V6. Причината бе използването на "измамни" алгоритми, занижаващи реалното количество вредни емисии. Освен това министерството на транспорта на Германия Porsche да изтегли в сервиза около 22 хиляди автомобила Cayenne с такъв двигател, за да бъдат снабдени с нов софтуер.