Автономните коли ще бъдат най-предпочитани от възрастните хора. Поколението на т. нар. бейби-бум ще скочат първи в умните автомобили. Става дума за хората, родени между 1946 и 1964 г., които са на възраст около 52-70 г. към 2016 година, прогнозира  Bloomberg.

За първи път в историята по-възрастните хора ще бъдат лайфстайл лидерите за една нова технология, смята  Джоузеф Кофлин, директор на лабораторията „AgeLab” при Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж.

„Младите бяха тези, които първи се сдобиха със смартфони, но именно потребителите на около 50 г. ще бъдат първите, които ще се качат в интелигентните, самоуправляеми автомобили“, коментира Кофлин.

Той е уверен, че “старците” ще бъдат щастливи да използват умни коли, като се има предвид алтернативата да останат в изолация в домовете си.

Същото мнение споделя и Джейн Гулд от огранизацията „Остаряване в покрайнините“, пише  GreenTech.bg.  Според експерта, проучванията показват, че дори и днес има изненадващо ниво на интерес към автономните коли сред по-възрастните хора. 

За разлика от другите видове иновации, в този случай лидерите ще са не най-младите и ентусиазираните, а тези, които изпитват все повече затруднения да шофират, обяснява Гулд.