Volkswagen Group планира да инсталира 36 хиляди зарядни станции за автомобили с електрическо задвижване в Европа до 2025 година. Това съобщава пресслужбата на германския концерн.

Около 11 хил. зарядни станции ще бъдат собствени станции на марката Volkswagen, които ще бъдат инсталирани във всички предприятия на компанията, както и в дилърските центрове във всички големи градове.

"Зареждането на електрическия автомобил ще бъде толкова лесно и просто, както зареждаме смартфон", се казва в съобщението.

Преди това Volkswagen обяви появата на иновативна мобилна станция за зареждане, която в бъдеще ще се използват за дозареждане на електромобили. Устройството може да бъде инсталирано навсякъде, например на градски паркинги, в близост до офисите на фирмите или на масови събития, пише Auto Motor und Sport.

Станцията с акумулатори с капацитет 360 кВт ще може да зарежда до 15 електрически превозни средства, четири от които ще могат да дозареждат батериите едновременно. Времето за зареждане на един автомобил благодарение на специална система ще бъде около 17 минути. Компанията отбелязва, че основното предимство на мобилното зареждане е, че не се нуждае от външен източник на енергия. Ако нивото на зареждане падне под 20%, то устройството се изпраща за дозареждане и подобна станция ще бъде инсталирана на нейно място.

Първите такива мобилни станции ще бъдат инсталирани в родния Волфсбург на Volkswagen. През 2020 г. апаратите ще започнат да се появяват и в други части на Германия.