Българският разработчик на платформа за управление на зарядни станции AMPECO е на 15-то място в тазгодишното издание на CE Technology Fast 50 на Deloitte, като това е единствената класирана от общо 18 кандидатствали компании от нашата страна.

Полша и Чехия имат по 18 участници във Fast 50, Хърватия - 5, Словакия - 4, Румъния - 3, а Сърбия - 1.

Най-много са софтуерните компании (31), като по-сериозно присъствие имат също разработчиците на хардуер, екологични технологии, финтех и медийни и развлекателни проекти.

Българската AMPECO привлече инвестиция от $13 милиона от BMW и други фондове

BMW инвестира милиони в нова българска компания

Ampeco разработва софтуер за управление на зарядни станции за електромобили

AMPECO е с ръст на приходите за наблюдавания период (2019-2022 г.) от 1627%, което е доста над средното.

"Ние успяхме от България да изградим глобална компания, която улеснява навлизането на електромобилността в живота на хората. (...) Същевременно, като единствената българска компания в основната класация, ние искаме да дадем пример за местната предприемаческа екосистема и да вдъхновим все повече и повече местни бизнеси да развиват решения за глобалните пазари", е цитиран в официалното съобщение да казва главният изпълнителен директор на AMPECO Орлин Радев.

Победител във Fast 50 за трета поредна година е чешката финтех компания FTMO.

Компании с перспектива и въздействие

В класацията на динамичните млади компании нашата страна е представена от Resolute Software (12-то място), Sappience (14-то място) и AIOPSGROUP (15-то място).

Resolute Software се занимава с разработката на решения за дигитална трансформация на бизнеса, Sappience разработва софтуер за "дигитални близнаци" на физически активи, а AIOPSGROUP работи в сферата на електронната търговия.

Победител в класацията е словашката софтуерна компания 3IPK.

България е представена от 3 компании и в категорията Impact Stars за продукти и услуги с въздействие върху обществото, бизнеса, иновациите, околната среда и разнообразието.

Това са Digital Lights (разработчик на информационни системи за контрол и свързване на превозни средства), Уча.се (EdTech платформа с голяма популярност у нас) и ZenHold (създатели на фотореалистични 3D светове).