Модният гигант H&M не успява да изпълни обещанието си да гарантира, че работниците, заети във фабриките доставчици за фирмата, получават справедливо заплащане. Много от тях трябва да се трудят допълнителни часове, за да оцеляват. Това твърдят правозащитни организации в свое изследване, цитирано от Reuters.

Те посочват това на база на интервюта с 62-ма души, направени във фабрики за доставки на дрехи за веригата в България, Турция, Индия и Камбоджа. По думите на експертите заетите там не получават възнаграждения, които да се доближават до т.нар. жизнен минимум, необходим за покриването на основните нужди.

Според изследването работещите за компаниите доставчици на веригата в Камбоджа печелят по-малко от половината от нивото на жизнения минимум, а също така възнагражденията им се равняват на една трета от тези в Индия и Турция.

Водещите брандове в бранша са под растящ натиск от страна на потребители и на организации за защита на правата на работниците по отношение на условията на труд, които предоставят на служителите си.

Според организацията Clean Clothes Camoaign (CCC) шведската компания H&M, която е втората най-голяма в света в модния бранш след испанската Inditex, не е изпълнила ангажимент, поет през 2013 година, да гарантира, че до 2018 година около 850 000 работници в текстилната индустрия ще получават заплата, достигаща жизнения минимум.

От веригата, която има над 4800 магазина в 69 държави, посочват, че са успели да спазят обещанието си за 600 фабрики, където са заети 930 000 работници. От компанията също така казват, че не споделят виждането на CCC за пътя, по който трябва да се стигне до по-дълбоки промени в индустрията.

"Няма универсално договорено равнище на заплащане, така че то трябва да се определят от страните на пазара на труда чрез честни преговори между работодатели и представители на работниците, а не от западните марки", посочва говорителят на шведския гигант.