Българската стартираща компания Dronamics, която разработва безпилотни товарни дронове за доставки на стоки, излиза на Българската фондова борса (БФБ). Компанията е поискала допускане до търговия на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market).

В рамките на първичното публично предлагане Dronamics ще емитира 5 334 081 акции с емисионна стойност 1,10 лева, с което се надява да набере почти 5,9 млн. лв.

От началото на 2019-а година компанията е собственост на базираната във Великобритания Dronamics Global Limited. Над половината от дяловете на фирмата се държат от двамата братя Свилен и Константин Рангелови. Двамата основават компанията през 2014 г.

През 2020 г. родният стартъп се похвали с първата в света мрежа за доставки с дронове. Целта на Dronamics е да свърже 300 млн. души и да им предостави достъпна като цена карго услуга, при която стоките идват само за ден, в три ключови области: е-търговия, лекарства и спешни доставки.

Мрежата на Dronamics ще осигури доставки в същия ден не само в големите градове, но и във всяко селище - без значение колко е малко или отдалечено.

Всеки от дроновете на Dronamics ще има капацитет от 350 кг. и ще може да изминава до 2 500 км., като така ще намали времетраенето, разходите и вредните емисии с до 80% спрямо традиционния въздушен транспорт.

Компанията вече има споразумение за партньорство с логистичния световен гигант DHL. Целта е предлагане на обща услуга за еднодневни доставки с дронове за клиенти на DHL на глобално ниво, използвайки разработвания от Dronamics дрон Black Swan.

Партньорството с DHL има потенциала да генерира 1,86 милиарда евро годишно към приходите на българската компания, обявиха това лято собствениците ѝ.

Междувременно компанията съобщи, че първата ѝ база за операции в Европа ще бъде в Малта. Малката държава ще играе ролята на начална точка за първите комерсиални маршрути и ще я свързва първо с Италия, а по-късно и с други дестанции. Очаква се това да се случи догодина.