Въпреки че природният газ поевтинява сериозно на международните пазари, а България и Русия се споразумяха със задна дата за понижение на стойността му с 40%, в резултат на което на страната бяха върнати над 150 млн. лв. топлофикациите у нас са предложили изстрелване на цените за битовите си потребители, предаде вестник "Сега".

Най-ниско увеличение искат във Варна - 9,5%, следвани от София, Плевен и Пловдив с 20%, 45% в Бургас, 52% в Разград, 62% във Враца и 140,5% във Велико Търново. Настояването е тези увеличения да влязат в сила от 1 юни и да са на база на цените от началото на април.

В документите, подадени от дружествата до КЕВР, става ясно, че те оправдават желанието си с увеличаването на амортизации, въглеродни емисии, възнаграждения, осигуровки и социални плащания.

С колко ще поевтинеят газ, парно и топла вода от април

С колко ще поевтинеят газ, парно и топла вода от април

КЕВР обсъжда и промени на тока след поевтиняването на природния газ

В отговор на това, бившият омбудсман Мая Манолова в открито писмо настоя министърът на енергетиката Теменужка Петкова да се наложи мораториум върху цените на електроенергията на регулирания пазар, топлинната енергия, топлата вода и газта в рамките на извънредното положение.

"Поскъпването на парното, особено в такива колосални размери обаче е недопустимо и несправедливо на фона на нарастващата безработица в страната", посочва настоящият омбудсман на републиката, д-р Диана Ковачева. "Изразявам увереност, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи обективен анализ на ситуацията и няма да позволи нови, драстично високи цени на парното и топлата вода. В противен случай енергийният регулатор трябва да обясни по ясен и разбираем начин на обедняващото население кое налага повишаване на цените на топлофикационните дружества."