Има домашни електроуреди, които много хора у нас биха искали да си закупят, но се колебаят заради сравнително високата цена. От тези много полезни уреди за дома, които при това могат да се ползват почти целогодишно, са климатиците. Инициативата на Българска национална асоциация "Активни потребители" е именно за групова покупка на климатици. Идеята, най-общо казано, е закупуване на определен брой климатици от определени марки, което би намалило цената им спрямо средната в магазините.

Инициативата е част от проекта Clear-X, финансиран по програмата на ЕС "Хоризонт 2020", който има за цел да улесни потребителите при закупуване и инсталиране на технологии за възобновяема енергия в техните домове. Те ще могат да се регистрират в кампаниите за колективна поръчка и да бъдат подпомогнати по време на процеса по закупуване. Всички устройства ще са преминали през лабораторни тестове, за да се установят най-добрите продукти на пазара, разясняват от "Активни потребители".

Гражданите, които биха искали да се възползват от инициативата, могат да го направят бързо и лесно, влизайки на сайта "Активни потребители" или сайта на кампанията.

Снимка 294645

А защо да си купим климатик чрез групова покупка на "Активни потребители"?

Климатиците, които се купуват по този начин, са от качествени марки, работещи както за отопляване, така и за охлаждане на помещенията. За уточняване на марките, са "тествани" общо 43 модела климатици от различни марки чрез допитване до потребителски организации от различни държави и от специалисти, докато се стигне до избрани 3-5 марки с мощност 2,5-3,5 киловата, т.е. често употребяваните при домашни условия. Другото важно предимство са цените.

А защо да изберем за отопление през зимата климатик вместо печка? Установено е, че климатиците са по-ефективни от обикновените отоплителни електроуреди 3-5 пъти, т.е. с печка се изразходва поне 3 пъти повече електроенергия за отопление на дадено помещение, отколкото с климатик.

"Записването" за груповото закупуване на климатици вече започна и ще продължи до средата на юли. Първоначалното регистриране за покупка не е обвързващо, това става по-късно, само след като потребителят види офертите със съответните параметри на климатиците и цените им и се съгласи с покупката, потвърждавайки я към съответния доставчик.

Първите потвърдени покупки обаче няма да започнат да се осъществяват чак през юли (след приключване на кампанията), а още от средата на месец май. Това на практика означава, че записалите се след средата на май, почти веднага ще могат да видят офертите и съответно да преценят дали да пристъпят към покупката.

И така, стигаме до цената на климатика. Очакванията са цените на закупените чрез групова покупка климатици да са с около 15% по-ниски от средните цени на съответните марки и модели в магазините, коментира за Money.bg Богомил Николов, Изпълнителен директор на Българска национална асоциация "Активни потребители". За отбелязване е, че във въпросната цена, която ще бъде предложена на потвърдилите покупката на климатик, е включен и монтажът му (който при наемане на техници струва 200-300 лева).

Към фирмите доставчици има изискване за предоставяне на възможност за закупуване на климатик и чрез разсрочено плащане - но по този начин има вероятност да се загуби (голяма) част от първоначалната отстъпка в цената (по всяка вероятност цената пак ще е малко по-ниска от тази при покупка от магазин), уточнява Николов.

Доставката и монтирането на закупения климатик се извършва до 2 седмици след покупката му, след предварителна договорка с доставчиците.

Към момента при "Активни потребители" има предварителни записвания за покупка на климатици от няколкостотин потребители и заявките постоянно растат, коментира директорът на асоциацията. Той посочи, че при голям интерес и през следващата година ще бъде организирана кампания за покупка на климатици при намалени цени.

Нещо повече, вече е почти сигурно, че през 2024 г. Асоциация "Активни потребители" ще организира кампания за покупка на домашни термо помпи с отстъпки в цените, за които според проучванията има голям интерес, сподели предварителна информация за Money.bg Богомил Николов.