В миналото близостта на дадена компания до Кремъл представляваше предпазна мрежа за облигационни инвеститори. Но вече не е така.

Най-строгите санкции на САЩ до момента означават, че не е ясно как руските държавни банки могат да помогнат на закъсалите United Co. Rusal и En+ Group на Олег Дерипаска, без самите те да бъдат засегнати от санкциите. Това може да е смяна на правилата за търговците, използвани като инструмент за намеса от Кремъл, когато компаниите са изпадали в затруднение в миналото.

"Когато анализирахме кредитния риск, близостта до Кремъл се смяташе за положителна, особено за компании, които не са санкционирани. Продължаването по този начин може да е малко по-различно и потенциално вредно", казва Яник Но, директор на фиксираните доходи в Banque Audi в Женева.

Когато "Русал" предупреди, че санкциите могат да предизвикат технически фалит по част от дълга й, премиерът Дмитрий Медведев нареди на своя кабинет да измисли начин да помогне на засегнатите компании.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Пазарната нестабилност не е заплаха за финансовата стабилност (на страната), но централната банка има всички необходими инструменти, за да реагира, ако е необходимо, увери гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина.

Облигациите на много от най-големите руски компании се сринаха тази седмица, тъй като търговците реагираха на ограниченията, наложени от Вашингтон. Ценните книжа, продавани от Polyus, намаляха с повече от 15 цента на долар и продължиха спада, а доходността на доларовите облигации на държавната на VTB Bank за 2022 г. скочи с 162 базисни пункта в последните 2 дни.

Инвеститорите, които купиха облигации на "Русал" на стойност 1.6 млрд. долара през последните 2 години, сега са изправени пред сериозни загуби. Сред най-засегнатите са американската Newfleet Asset Management, швейцарската банка Credit Suisse Group и френската компания управление на активи Amundi. Те притежават най-голяма част от ценните книжа на разположената в Москва компания, показват данните на Bloomberg.

Невиждан от 2 години срив на рублата спрямо еврото

Невиждан от 2 години срив на рублата спрямо еврото

Спрямо долара сривът е невиждан от 7 декември 2016 г.