Стотици от големите компании, в които работят общо над 23 хил. души, са фалирали след изчерпване на средствата по Програмата за защита на доходите в САЩ, сочи проучване на Wall Street Journal. Тези данни със сигурност са още по-мрачни, тъй като изследването на изданието не включва малките и средните компании.

Финансирането по програмата за големите компании формира половината от целия размер на отпуснатите по нея средства, въпреки че като участници техният дял е само 13,5% от бизнесите, включени в нея. Общият ѝ размер възлиза на 525 млрд. долара, получени от над 5 млн. компании.

И докато големите бизнеси оповестяват несъстоятелността си, не такъв е случаят с малките. "Много от тях просто банкрутират, вместо да подадат молба за защита от фалит", посочват от изданието.

"Никога не съм разбирал да давам пари на корпорации, за да могат те да плащат на работниците", пише анализаторът Майк Шедлок в блога си MishTalk. "Все пак те са защитени чрез държавна застраховка за безработица, плюс извънредната финансова помощ срещу пандемията."

По думите му, това довежда до ситуация, която в money.bg вече сме описвали - много хора получават повече пари като безработни, отколкото като работещи, което води до тежък удар върху възстановяването на пазара на труда. Нещо повече, хиляди американци вече са хронично зависими от получаването на правителствена помощ. Ако те бяха компании, щяха да се наричат зомбита.,

Сезонът на измамите и "спасяванията": Милиардери в САЩ получават помощи като малки бизнеси

Сезонът на измамите и "спасяванията": Милиардери в САЩ получават помощи като малки бизнеси

Програмата за защита на доходите (PPP) се превърна в скандална почти веднага след лансирането си

Същевременно още от старта си Програмата за защита на доходите беше пълна с измами. Дори главният инспектор на бюрото за малкия бизнес - подразделение на агенцията, която администрира мярката, - заяви миналия месец, че има "силни индикатори за широко разпространени потенциални злоупотреби и измами в програмата."

Надзорният орган откри десетки хиляди компании, получили заеми, които не отговарят на условията, тъй като са създадени след началото на пандемията, надвишават ограниченията за размер на работната сила (обикновено 500 служители или по-малко) или нямат право да получават средства, защото те вече дължат пари на данъкоплатците.