Electric Assisted Vehicles (EAV) представи своето малко такси с нулеви емисии, което според компанията може да намали наполовина задръстванията в градските условия през следващите пет години.

EAV Taxi не е типичното жълто такси за Ню Йорк. То е малък, лек, отчасти подобрен електрически велосипед. Това значи, че ще бъде разрешено да се движи както в автомобилни ленти, така и във велоалеи, според уебсайта на EAV.

Базираната в Обединеното кралство компания, която разработва екологичното такси, е специализирана в производството на устройства за доставка на товари, пише Business Insider.

Според основателя и главен изпълнителен директор на EAV Адам Бармби, EAV Taxi може да разреши проблемите със задръстванията и вредните емисии.

"Настоящите електрически превозни средства са големи и тежки и много енергия просто се губи," каза Бармби. "EAV такси може да бъде по-ефективно, по-чисто и също толкова удобно, но на много по-ниска цена."

EAV е с 90% по-леко от хибридното или електрическо превозно средство и замяната на хибриден автомобил с такси EAV може да предотврати около 10 тона емисии на въглероден диоксид годишно заявява председателят на EAV Найджъл Гордън-Стюарт.

"EAV Taxi ще отведе пътник до адреса също толкова бързо, безопасно и удобно, колкото всяко друго такси", каза Гордън-Стюарт. "Тъй като редица таксита скоро няма да могат работят в някои зони в Лондон, без да плащат високи такси, таксито EAV е идеалното решение", заяви той.

Първият прототип ще излезе този месец, а доставките ще започнат през пролетта на следващата година.

Превозното средство ще може да изминава между 18 и 60 мили в зависимост от размера на батерията и ще достигне 25 км. ч.

Превозното средство може да превозва до двама пътници. Пътническата кабина има рампа за достъпност за инвалидни колички.Има и екран, който показва информация за пътуването и отделение за багаж под седалките.