Световната туристическата индустрия се готвеше за солиден растеж през 2022 г., тъй като пандемията от коронавирус започна да отслабва, но поради военния конфликт в Украйна възстановяването на туризма в Европа ще се забави, следва от доклад на Euromonitor International.

"След 24 февруари европейските страни насочиха усилията си да помогнат на милиони украински бежанци и бяха наложени икономически санкции на Русия, включително и на авиационната индустрия.

Според проучването разходите в туризма през 2022 г. ще нараснат с 92% спрямо миналата година, но поради руско-украинския конфликт индустрията ще получи много по-малко от очакваното. Според Euromonitor International заради това световната туристическа индустрия ще загуби 6,9 милиарда долара през 2022 година.

Според организацията руските туристи дават 1% от глобалните разходи за пътувания. През 2021 г. руснаците са похарчили 9,1 милиарда долара в чужбина. "Загубата на богати руски туристи няма да подкопае възстановяването на индустрията, но ще причини сериозни щети на много страни по света: от Европа и Карибите до Турция и Тайланд", обясняват от от аналитичната агенция.

Също така се отбелязва, че туристите, които използват полети на дълги разстояния, например от Северна Америка, отлагат пътуванията си до Европа поради конфликта в Украйна, тъй като не са сигурни в безопасността и отвореността на страните от континента за пътуване и бизнес.

Докладът също така подчертава, че не само войната в Украйна забавя възстановяването на индустрията, тъй като пандемията на коронавирус все още не е отстъпила напълно: в Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток и Африка тя продължава да оказва влияние върху политиката на туризма.

"Тъй като около 63% от световното население не е ваксинирано, а стадният имунитет все още е далеч, азиатските страни ще бъдат последните, които ще възобновят напълно международния туризъм", обясняват от компанията.

Както съобщава Euromonitor International, страни като Китай продължават да спазват строга политика за недопускане на разпространение на COVID-19. Това включва и Тайланд и неговите ограничения за влизане поради пандемията: кралството ще продължи да изпитва недостиг на туристи, главно китайски, поне до началото на 2023 година.

Освен това липсата на ваксини е сериозна пречка за възобновяването на туризма, главно в Азиатско-тихоокеанския регион, където 14,1% от страните имат ниски доходи и не могат да осигурят на цялото население ваксина срещу коронавирус.