Валентин Гълъбов е председател на УС на TBI Bank. Той има над 28 години професионален опит, по-голяма част от които на ръководни позиции в утвърдени международни и местни компании и институции, като е част от екипа на TBIF Group от самото й създаване през 2002 г. Money.bg му зададе въпроси във връзка с кампанията "Твоите 25 причини да избереш България", в която банката участва.

Какво e Вашето образование - как го избрахте, къде завършихте и как Ви помогна за кариерата?

След математическата гимназия някак естествено се насочих към точните науки. Завърших последователно "Информационни технологии" и "Международни икономически отношения", после и магистратура по "Застраховане".

Определяща за трайното ми ориентиране в сферата на финансите се оказа 1997 г., когато бях избран за заместник-председател на съвета на директорите на ЗАД "Булстрад". Присъединяването ми към екипа на TBIF, компанията-собственик на TBI Bank, от самото създаване на групата през 2002 г., предопредели следващата стъпка в потребителското кредитиране и банковия сектор. Предизвикателството беше голямо за нас тогава, с усещането, че изграждаме един старт-ъп бизнес от нулата.

Как стигнахте до най-високата позиция в компанията и кое лично качество смятате, че най-много Ви помогна затова?

Желанието нещата да се случват, присъщия ми прагматизъм и емпатия. Никой не може сам да постигне успех, за мен ключов фактор за собствения ти кариерен просперитет, е институцията, част от която си, да е успешна.

Защо избрахте да работите в България?

В началото на 90-те години голяма част мои съученици и приятели заминаха навън - това беше част от избора на нашето поколение. Може би съм бил наивен тогава, но си мислех, ето сега всичко се променя, имаш свобода да правиш бизнес, да се развиваш. Струваше ми се, че ако не съм тук, ще пропусна определен момент да направя нещо. Достатъчно хора, които останаха в България, постигнаха успешен живот, мнозина от тези, които напуснаха пък не могат да кажат, че нещата са се развили успешно за тях. Въпрос на лична преценка и усилия.

Според Вас кои са най-важните качества, за да успее човек в България?

Търпение, постоянство, последователност. Мотивационните фактори за успех навсякъде са едни и същи, важно е как ще извървиш пътя. 

Кое е най-важното качество, което търсите у младите/новите служители?

Да искат да успяват. Едновременно да са широко скроени и фокусирани. Традиционно през годините TBI Bank е привлякла много хора от студентската скамейка. За тях е атрактивна динамиката на работа, непрекъснатото разработване на иновативни продукти и услуги в отговор на пазарните нужди, в много случаи скоростта дори надминава очакванията им. Естествено бързото развитие значи и непрекъснато учене, желание да надграждаш уменията си. Това изисква млади хора, които търсят предизвикателства, работят с по-висок ритъм и степен на концентрация. Никога не ме е било страх да наемам хора директно от университета, защото младите хора са много по-адаптивни. Дори да им липсват някакви познания, бързо наваксват. 

Какво трябва да се промени в образованието?

Университетите трябва да бъдат атрактивно място не само за студентите, но и за талантливите преподаватели. Днешните студенти са от поколението на преживяването. Ако преподавателят и университетът не са интересни за тях, няма значение какво знание и ноу-хау притежават. Начинът, по който ще го предложат, също е много важен. Ако има повече качествени преподаватели в университетите, ще имаме и по-резултатни студенти. 

Какъв тип служител предпочитате - завършил в България или завършил в чужбина?

За мен това разграничение няма чак толкова съществено значение. Когато подбираш нов служител, оценяваш неговия потенциал. Това, което той има като съществуващо знание е важно, но от много по-голямо значение за мен е потенциалът, който притежава. Начинът, по който структурира мисленето си, качествата му в професионален и личен план, всичко това е определящо. Който има потенциал, той бързо се развива. Неслучайно хора, които до вчера са се занимали с едно, се преквалифицират и започват да се развиват също толкова успешно в друга област.

По-скоро оптимист или по-скоро песимист сте за бъдещето на България?

Естествено, че съм оптимист. Това е от случаите, в които човек генетично няма право да бъде песимист. Все повече млади, а и не толкова млади хора се завръщат в България, защото виждат потенциал да изградят бъдещето си тук. Към момента около 15 процента от служителите в българския централен офис на TBI Bank са учили или живели в чужбина.

Големият ми син е пример за млад човек, завършил образованието си в Англия, с магистратура в три европейски столици, който също се завърна в България. Мога да кажа, че не аз съм го мотивирал за този избор. Неговото верую е, че може да реализира потенциала си навсякъде. С мобилността, която дават новите технологии, като повечето млади хора той не чувства ограничение от пространствени граници. Вярвам, че все повече млади българи ще правят този избор.

Какво прави Вашата компания за развитието на образованието в България?

Винаги успешно сме си сътрудничили с различни университети и сме наемали служители директно от студентската скамейка. Не е тайна, че на запад компаниите започват да наблюдават студентите още от първи курс. В добрите университети студентите в трети курс вече имат покана за работа. Това все повече се случва и тук. Дългосрочното сътрудничество между бизнеса и университетите е едно решение в борбата за квалифицирани кадри.

Според Вас как може да бъде решен проблемът с намирането на кадри в България?

Държавата и бизнесът трябва да имат целенасочена политика в тази посока. Едно от възможните решения е привличането на кадри от чужбина. Сещам се за един наш колега - Константин от IT отдела, избрал кариера в София, вместо Лондон. Той се присъедини към TBI Bank след като е бил проактивно потърсен от наш екип за подбор на персонал. В следващите няколко месеца ни предстои да участваме в два кариерни форума за наши сънародници в чужбина - в Лондон и Берлин.

В TBI Bank се оформя и друга интересна тенденция - при нас работят хора от различни националности, някои идват от далеч по-развити пазари от нашия. Така постепенно създаваме среда от местни и международни таланти, които си взаимодействат и споделят ценен опит.

Кое е умението/качеството, което най-често липсва на младите/новите служители?

На младите нищо не им липсва, стига да знаем какво да правим с тях. Ако им липсва някое качество, то много лесно се развива. Аз смятам, че са ни нужни идеите на младите хора, тяхното вдъхновение, хъс и енергия. Те имат знанията за променящия се свят, живеят с неговата динамика, гъвкави са. Стажантите, които ще са част от проекта, ще научат много неща от своите ментори, но и ние ще научим много от тях.

Колко важна трябва да бъде заплатата за начинаещия служител?

Заплатата не е панацея, но не е и без значение, защото показва, че усилията на човека са оценени. Заплатата винаги е необходимост, но условията на труд и предизвикателствата за успех са ключови. Повечето компании с устойчив ръст отделят специално внимание на хората, които работят за тях. Те се стремят служителите им да се чувстват добре, да са горди с работното си място, с лидерите и ценностите на организацията. Колкото една организация е по-устремена в развитието си, толкова по-успешна става тя за младите хора.

Снимка 338603

"PwC България", водеща консултантска компания и работодател с над 168-годишна история, организира кампанията "Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на младите и амбициозни студенти. По повод 25 години от създаването й "PwC България" заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 български студенти със стипендии по 6000 лв., стажове в престижни компании и менторство. Близо 1300 студенти, обучаващи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тема "Моите 25 причини да избереш България" и кандидатстваха в конкурса. Победителите ще бъдат избрани от независимо жури и ще бъдат обявени официално на 1-ви март.