Известно е, че разпределението на богатството в света е неравномерно. Хората в някои страни живеят под границата на крайната бедност, докато тези в други държави произвеждат и изнасят големи количества стоки в чужбина, развиват индустрии и печелят милиарди долари годишно.

Някои нации са постигнали просперитета си с векове упорит труд - други го дължат на природните ресурси или географски предимства.

Кои държави са най-богатите в света според Брутния вътрешен продукт на човек от населението?

Снимка 486308

Източник: iStock

10-то място - Хонконг

Хонконг с население над седем милиона е една от най-гъсто населените области в света. Официалният доход на глава от населението в региона е около 65 000 долара годишно.

Въпреки че централното правителство в Пекин е отговорно за международната политика и отбраната , Хонконг се радва на сравнително висока степен на автономия. Районът има либерална икономика и е една от най-популярните туристически дестинации. Освен това Хонконг се счита от инвеститорите за много важен център за финанси, банково дело и търговия.

Снимка 342568

Източник: iStock

9-то място - Швейцария

Страната се състои от 26 кантона (териториално-административни единици) и е дом на над 8,5 милиона души. БВП на глава от населението в страната е повече от 65 000 долара годишно. Неутралната конфедерацията Швейцария по традиция е седалище на редица авторитетни международни организации.

През 19 век Швейцария еволюира от бедна селскостопанска страна до държава с развита индустрия, квалифицирани услуги и мощен банков сектор. Силата на швейцарската икономика се основава предимно на малкия и средния бизнес. Най-развитите отрасли са машиностроенето, химическата, хранителната и фармацевтичната промишленост. Швейцария е важен играч на пазарите на акции, облигации и злато.

8-мо място - Кувейт

Официалното име на малката монархия в Югозападна Азия е Държавата Кувейт. Въпреки че населението е само 4 милиона души, държавата се е превърнала в център за търговия и разпределение на ресурси в Персийския залив. Брутният вътрешен продукт на глава от населението тук е около 67 000 долара годишно.

Гръбнакът на кувейтската икономика е добивът, преработката и износа на петрол и природен газ. Страната има добра образователна система. Образованието и здравеопазването са безплатни. Освен това местната валута (кувейтски динар) е една от най-стабилните валути в света.

Снимка 390313

Източник: iStock

7-мо място - Обединени арабски емирства

Със своите огромни запаси от петрол Обединените арабски емирства са седмата най-богата държава в света. Тази държава, състояща се от седем автономни части (емирати), се намира в източната част на Арабския полуостров. Тук живеят повече от 9 милиона души, а брутният национален продукт на глава от населението е над 70 000 долара годишно.

В миналото търговията с перли, риба и подправки са били основният източник на доходи в Обединените арабски емирства. Но когато местните жители започнаха да изнасят петрол, жизненият стандарт значително се повишава и ОАЕ става една от най-богатите държави в света. Днес над 85% от националната икономика зависи от приходите от нефт и газ. Тук се произвеждат още цимент, мрамор и алуминий. Здравеопазването и образованието са на високо равнище и жителите на ОАЕ получават тези услуги напълно безплатно.

Снимка 326204

Източник: БГНЕС/ЕПА

6-то място - Норвегия

Норвежката икономика расте от дълго време, тъй като е сравнително силна и стабилна. Тази планинска скандинавска страна с население над 5,2 милиона е специализирана главно в производството на петрол и природен газ. Брутният вътрешен продукт на глава от населението тук е около 75 000 годишно.

Норвегия е развита индустриална държава, в която освен добив на нефт и газ, риболовът, добивът на дървен материал и различни минерали играят важна роля. Основните артикули за износ, освен енергийните носители, са химикали, кораби и морски дарове. Също така страната в момента се възползва от благоприятното развитие на туризма. Нивото на безработица в Норвегия е много ниско, а жизненият стандарт на местните хора е много висок.

Снимка 224542

Източник: iStock

5-то място - Ирландия

Република Ирландия, където в момента живеят по-малко от 5 милиона души, става независима от Британската империя през 1949 година. Индексът на качеството на живот в момента е много висок и БВП на глава от населението е около 78 000 долара годишно.

В миналото Ирландия е била една от най-бедните страни в Западна Европа и емиграцията е била много голяма. През 90-те години на 20-ти век обаче започва период на икономически просперитет. Преди това страната се занимавала основно със земеделие и износ на храни, но сега най-много се изнасят химически и фармацевтични продукти, както и различно медицинско оборудване. Компютърните технологии в Ирландия също са много напреднали. По отношение на селското стопанство традиционното отглеждане на овце процъфтява.

Снимка 419636

Източник: EPA/БГНЕС

4-то място - Бруней

Една от най-богатите петролни държави е Бруней, който се намира на остров Борнео в Югоизточна Азия. Страната се оглавява от султан. Той е и най-богатият човек в света и изпълнява функциите на министър-председател, министър на финансите, на външните работи и отбраната. Има население по-малко от 500 000 души и брутен вътрешен продукт на глава от населението от около 82 000 долара годишно.

Основният източник на богатство на Бруней идва от търговията с петрол и природен газ. В Бруней няма данък върху доходите на физическите лица, данък върху износа, данък върху продажбите, данък върху заплатите, данък върху производството. Жителите на страната имат достъп до безплатно образование и здравни грижи. През 2006 г. Бруней беше една от трите държави (заедно с Лихтенщайн и Палау) държави с нулев публичен дълг, но дългът вече леко нарасна.

Снимка 476379

Източник: EPA/БГНЕС

3-то място - Сингапур

Градът-държава Сингапур, се намира в Югоизточна Азия на едноименния остров и 54 съседни малки острова. В него живеят повече от 5,6 милиона души, местната икономика расте бързо, качеството на живот е високо и равнището на безработица е ниско. Сингапур понякога се нарича Монако на Азия поради големия брой милионери и милиардери, които живеят тук. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е над 98 000 долара годишно.

Сингапур винаги е бил важна търговска точка, тъй като е световен търговски, транспортен и финансов център. Заедно с Хонконг, Южна Корея и Тайван принадлежи към така наречените Четири азиатски тигри. Важни отрасли са корабостроенето, електрониката и банковото дело.

Снимка 343144

Източник: iStock

2-ро място - Люксембург

Второто място в класацията на най-богатите страни в света принадлежи на херцогството Люксембург. Въпреки че страната е сравнително малка с по-малко от 600 000 жители, нейната икономика е силно развита. Страната е домакин на Европейския съд и Евростат. БВП на глава от населението е около 110 000 долара годишно.

Местната икономика зависи главно от сектори като банково дело, финансови услуги и металургия. Тук ще намерите над 200 банки, включително Европейската инвестиционна банка. Заплатите в страната са сравнително високи, а данъците са много ниски. Около една трета от работната сила в Люксембург е съставена от чужденци от съседни страни, които идват тук да работят и не са част от местното население.

Снимка 363706

Източник: iStock

1-во място - Катар

На първо място е държавата Катар, която се намира в югозападната част на Персийския залив и има население от над 2,6 милиона души. Тази страна също се счита за една от най-безопасните в света, тъй като има много ниска престъпност. А може ли да е висока, ако брутният вътрешен продукт на глава от населението е близо 130 000 долара годишно!

Приходите в Катар идват главно от добив и преработка на петрол и природен газ. Тези суровини се изнасят основно за Япония или Южна Корея. Катар също произвежда и изнася големи количества изкуствени торове.