Темата за възрастта, при която хората да получат право на пенсия е винаги една най-дискутираните и злободневни в света.

Предлагаме ви 5-те държави със съответно най-ниската и най-високата възраст на пенсиониране.

Снимка 368160

Източник: flickr

5-те страни с най-ниска пенсионна възраст

5. Япония 

В Япония възрастта за пенсиониране е увеличена през 1998 г. от 55 на 60 години и оттогава тя постоянно се повишава. 

В момента възрастта за пенсиониране в страната е 62,7 години. Въпреки това се очаква до 2025 г. пенсионната възраст да нарасне до 65 години както за мъжете, така и за жените. 

В момента Япония има най-старото население в света. Японците като правило остават в страната след пенсиониране, за да бъдат по-близо до семейството си. Но все пак някои от тях след пенсиониране се преместват в страни от Югоизточна Азия, по-специално в Малайзия. 

4. Индия 

В момента възрастта за пенсиониране в Индия е 60 години. В частния сектор неотдавна тя се е увеличи от 58 на 60 години. 

Въпреки повишаването на възрастта за пенсиониране, експертите отбелязват, че много от по-възрастните хора продължават да работят.

Това се дължи на факта, че много региони на страната са с висока степен на бедност, както и на традиционното задължение към семейството. 

Повечето индийци, които се пенсионират, остават да живеят в страната. И тези, които са напуснали в чужбина, по правило изпращат парични преводи на своите семейства. 

3. Русия 

Русия също е сред страните с най-ниска пенсионна възраст. В момента тя е 55 години за жените и 60 за мъжете.

Средната възраст за пенсиониране от 57.5 години е характерна и за Сенегал, Мозамбик и Мадагаскар. 

В Русия в момента се активно дискутира намерението на правителството да повиши пенсионната възраст до 65 години за мъжете и 63 за жените. 

2. Китай 

В Китай е страна също с доста ниска средна възраст за пенсиониране 56,25 години. 

Експертите отбелязват, че в момента 15% от населението на Китай е достигнало тази и по-голяма възраст. Затова вече вървят слухове за повишаване на възрастта за пенсиониране в страната. 

Тази мярка ще помогне за справяне с отрицателните последици от дисбаланса в трудоспособното население на страната. 

Китайското правителство планира постепенно да повиши пенсионната възраст с по няколко месеца в годината, за да се справи със застаряването на населението. 

Някои по-заможни китайци инвестират в недвижими имоти извън страната както за себе си, така и за родителите си, особено в САЩ, Великобритания, Канада и Австралия. 

1. ОАЕ 

Гражданите на Обединените Арабски Емирства, се пенсионират на 49 години. 

В същото време чужденците, работещи на територията на ОАЕа, трябва да работят до 60 години. А властите правят всичко, за да гарантират, че трудовите имигранти няма да останат в страната след пенсиониране.

Снимка 351825

Източник: iStock

5 страни с най-висока пенсионна възраст

5. Австралия 

В Австралия пенсионната възраст е 65 години. Същата възраст за пенсиониране има и в Белгия. 

Въпреки това, в Австралия пенсионната възраст вече е повишена на 67 години за тези, които са родени след 1957 година. 

А тези, които все още работят, планират да се пенсионират по-късно. 

Ако когато някои австралийци решат да напуснат страната след пенсиониране, те най-често се отправят към Италия, Гърция или Нова Зеландия. 

4. Холандия 

Средната възраст за пенсиониране в Нидерландия е 65,75 години. 

Страната на лалетата се приближава до това да стане държавата с най-висока пенсионна възраст в Европа. 

В диапазона с възраст за получаване право на пенсия между 65 и 66 години също така спадат държави като Финландия (65,25), Франция (65,3), Германия и Испания (65,4). 

3. САЩ 

Не само в САЩ, но и в страни като Италия, Дания, Ирландия, официалната възраст за пенсиониране е 66 години. А в Португалия достига 66,25 година. 

Пенсионната възраст в САЩ се увеличава от 90-те години на миналия век насам. Но всъщност в страната фактическата възраст за пенсиониране е 63 години. Независимо от това често хората на възраст 65 и повече години преминават на частична заетост и непълно работно време. 

Когато американците решат да напуснат САЩ след пенсиониране, те избират за целта дестинации като Канада, Япония, Мексико, Германия и Великобритания. 

2. Исландия 

Възрастта на пенсиониране в Исландия е 67 години, но всъщност мъжете там се пенсионират малко по-късно - средно на 68,5 години. 

В страната съществуват мерки, които не ви позволяват да се оттеглите от работа по- рано, а напротив, има стимули, подкрепящи тези, които се пенсионират по-късно. 

1. Норвегия 

Възрастта на пенсиониране в Норвегия е средно 67,75 години. Страната има най-висока пенсионна възраст в Европа. 

В същото време хората фактически се пенсионират по различен начин - от 62 до 75 години, ако имат пенсионни спестявания, които зависят от заплатите. 

На 67-годишна възраст норвежците започват да получават национална пенсия. Това е официалната възраст за пенсиониране от 70-те години на миналия век. 

В същото време в страната действа доста гъвкава система за пенсиониране, тъй като възрастните хора имат право да се пенсионират и по-рано, ако имат достатъчно пенсионни натрупвания.

Въпреки това, проучвания показват, че норвежците планират да се пенсионират възможно най-късно. Например през 2003 г. повечето норвежци се оттегляха от активна работа на 61 години. През 2013 г. тази възраст е нараснала на 64 години.