Наскоро престижното британско списание Harvard Business Review публикува своята годишна класация за най-добре представили се през годината главни изпълнителни директори или иначе казани CEO.

Най-много или общо 41 от имената ръководят американски компании. Европейските корпорации са представени от доста по-малко – общо 19 души. Ето кои са те:

19. Норберт Райтхофер, BMW – той започва да работи в компанията като ръководител на стратегическото планиране през 1987 г. Назначен е на поста главен изпълнителен директор през 2006 г.

18. Саймън Уолфсън, Next – неговата кариера в британската модна корпорация започва веднага след като завършва висшето си образование. Само 12 години по-късно или на 33-годишна възраст Уолфсън става CEO.

17. Сержо Маркионе, Fiat Chrysler – Маркионе започва работа във Fiat през 2004 г., когато компанията отчита сериозни загуби. Само две години по-късно тя отново излиза на печалба. Настоящият директор на Fiat е и един от основните инициатори за сливането на фирмата с Chrysler през 2014 г.

16. Мартен Буиг, Bouygues – Буиг ръководи френския конгломерат от 1989 г. насам, като застана на поста като директор на мястото на баща си, който е основател на компанията. Bouygues развива дейност в областта на строителството, недвижимите имоти и телекомуникациите.

15. Йохан Тейс, KBС – от 2012 г. белгийската банкова група се управлява от Тейс. За кратко време той успя да разшири сериозно влиянието й в Европа, като последната година нейната печалба достигна 1,76 милиарда евро.

14. Мартин Гилберт, Aberdeen Asset management – Гилберт е сред директорите в класацията с най-дълъг стаж на тази висока позиция. Той управлява компанията от 1983 г.

13. Мартин Винтеркорн, Volkswagen – Преди скандала с вредните емисии, Винтеркорн беше човекът, превърнал компанията в един от том производителите в автомобилната индустрия. Volkswagen успя да изпревари Toyota в началото на 2015 г. Винтеркорн обаче напусна корпорацията след разразяването на скандала.

12. Каспър Рорстед, Henkel – Преди да поеме управлението на Henkel през 2008 г., Ростед е работил в компанията 3 години. По-рано пък той е бил на високи постове в технолочиния сектор в Compaq и HP.

11. Ларс Расмусен, Coloplast – адаш на датския премиер Ларс Льоке Расмусен, той е начело на производителя на медицинско оборудване от 2008 г. насам.

10. Карлос Брито, ABInBev – бразилец по националност, Брито не би трябвало да присъства в този списък. Въпреки това той прави изключение, тъй като е генерален директор на най-големият производител на бира в света – белгийския ABInBev.

9. Беноа Потие, Air Liquid – той започва работа в индустриалната компания като инженер през 1984 г. 13 години по-късно е назначен за изпълнителен директор.

8. Жак Ашенбруа, Valeo – той управлява френската компания, произвеждаща автомобилни части, от 2009 г. до сега.

7. Флорентино Перес Родригез, ACS – Перес е по-известен като президент на футболния клуб Реал Мадрид. В същото време той е изпълнителен директор на ACS, която е най-голямата испанска компания, занимаваща се с гражданско строителство.

6. Мишел Уолф, Swedbank – от 2009 г. той е начело на една от четирите големи банки в Швеция - Swedbank.

5. Ян Фредрик Баксаас, Telenor – изпълнителният директор на телекомуникационния гигант, който навлезе и на пазара у нас преди близо две години, управлява компанията от 2002 г.

4. Мартин Сорел, WPP – шефът на британския гигант в рекламната и ПР индустрията е британецът на най-висока позиция в класацията. Той влиза и в листа на Sunday Times като един от големите милионери на Острова със състояние от 250 милиона паунда.

3. Елмар Дегарт, Continental – той пое германския производител на гуми Continental преди 5 години. За последната година продажбите на компанията бяха рекордно високи и достигнаха 34,5 милиарда евро.

2. Пабло Исла, Inditex  - Исла е човекът, който помогна на испанския милиардер и собственик на Inditex Амансио Ортега да стане един от най-богатите хора в света. След като той стана шеф на корпорацията през 2005 г., тя набра сериозна скорост.

1. Ларс Ребиен Соренсен, Novo Nordisk – официално той е най-добрият главен изпълнителен директор за 2015 г. в класацията на Harvard Business Review не само в рамките на Европа, но и на целия свят. Соронсен ръководи датския фармацевтичен гигант от 2000 г.