Личната безопасност е един от ключовите елементи за живеене на място с поне донякъде добро качество на живот.

Една от най-големите консултантски компании в света – Mercer – публикува ежегодния си индекс за качеството на живот, част от който класира най-безопасните градове за живот и работа. Той се изготвя, за да помогне на мултинационалните компании и други работодатели да компенсират служителите си справедливо, когато им възлагат международни ангажименти.

Компанията твърди, че подредбата се прави на база на „връзката на градовете с други държави, вътрешна стабилност, престъпност и правоприлагане”. Mercer е изследвала 450 града, след което е направила списък на 230-те от тях, които са най-безопасни за служители. Макар много европейски градове да са описани като едни от най-сигурните в света, други се представят изненадващо слабо.

Представяме ви изготвения от изданието BusinessInsider списък на най-опасните градове в Европа.

 1. Талин, Естония

Нивото на тежките престъпления в живописния град е относително ниско, но естонската столица се класира на 66-а позиция в списъка заради трафик на наркотици и хора от организирани руски престъпни групи.

 1. Варшава, Полша (наравно с Талин)

Полската столица има едно от най-ниските нива на престъпност в страната, но се класира на 66-о място заради политическите протести, които се провеждат в Полша.

 1. Париж, Франция

Френската столица се класира на 71-а позиция след серия терористични атентати. През ноември миналата година атентатори-самоубийци и въоръжени хора нападнаха множество локации, включително кафенета, ресторанти и музикален концерт. При атаките загинаха 130 души и бяха ранени стотици други.

 1. Лондон, Великобритания

Британската столица заема 72-о място в класацията. Елин Каретник от Mercer обяснява, че в Европа и отвъд нея терористичните атентати и проявите на гражданско неподчинение се наблюдават и анализират внимателно, както и че всяко влияние върху качеството на живот на имигрантите се отразява в подредбата.

 1. Букурещ, Румъния

Нивото на организирана престъпност е доста ниско в столицата на северната ни съседка, но градът се класира на 79-о място заради широкоразпространените корупция и дребни престъпления.

 1. Загреб, Хърватия

Както други градове в Източна Европа, така и хърватската столица бива дърпана надолу от корупцията.

 1. Рига, Латвия (наравно с Рим, Италия)

Като изключим протестите срещу имигрантите, които започват да превземат улиците на града, латвийската столица се класира на 82-ро място в индекса за процъфтяващата организирана престъпност и проституция.

 1. Рим, Италия

Вечният град падна до 82-рото място в подредбата, след като италианската столица и други градове в страната бяха в повишена готовност за терористични атентати, подобни на тези в Париж през ноември миналата година.

 1. Мадрид, Испания

Испанската столица е 84-та в списъка на Mercer заради гражданските вълнения, предизвикани от мерките за икономии в страната. Те доведоха до огромни нива на безработицата, особено сред младото население.

 1. Будапеща, Унгария

Унгарската столица потъна до 93-то място в индекса след изключително нарастване на социалното недоволство от бежанската криза. Няколко пъти бяха предизвиквани протести по улиците и хаос по ЖП гарите, тъй като премиерът на страната Виктор Орбан се опита да ограничи мигрантския поток в Унгария.

 1. София, България

Високото ниво на гражданското недоволство изтласна столицата ни до 118-о място в списъка. Според доклада на Mercer „населението на България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз, непрекъснато протестира срещу правителството заради доходите и намаляването на пенсиите, както и срещу корупцията”.

 1. Атина, Гърция

След продължителни мерки за икономии бедността и престъпността в южната ни съседка нараснаха, което донесе на гръцката столица 124-тата позиция в списъка. „Неотдавнашните политически и икономически сътресения в Гърция, които доведоха до бурни демонстрации в Атина и други градове в страната, подкопават класирането по отношение на безопасността”, посочва Mercer. Притокът на стотици хиляди имигранти също влошават положението на страната.

 1. Белград, Сърбия

Тежките престъпления са на ниско ниво в града. Сръбската столица обаче потъва до 131-во място заради огромни проблеми с корупцията и подкупите, както и заради кражби и вандализъм.

 1. Киев, Украйна

Столицата на Украйна се класира на 189-о място заради гражданското неподчинение и бойните отношения с Русия. Макар да се твърди, че Киев е „спокоен” град в сравнение с анексираната от Русия област Крим, той е пълен с кражби, вандализъм и бурни протести, които убиха и раниха стотици души.