Бермудските острови, Холандия, Ирландия и Люксембург са най-лошата алтернатива, ако човек си избира данъчен рай, където да насочи част от приходите си.

Според доклад на "Оксфам" тези места са най-лошата възможност за укриване на налози, които от своя страна водят до отлив на милиарди долари от държави, което от своя страна увеличава нивото на бедността и задълбочава неравенството.

В класацията на организацията за най-лошите данъчни убежища влизат още Каймановите острови, Швейцария, Сингапур, Хонконг и Кипър.

От "Оксфам" са подредили местата в своя списък според това, кои предлагат "най-вредните данъчни практики", включително нулеви ставки на корпоративните налози, предоставяне на нелоялни данъчни стимули, както и пасивност по отношение на международната борба с избягването на изплащането на налози.  

Задължават Apple да плати рекордно висока глоба на Ирландия

Задължават Apple да плати рекордно висока глоба на Ирландия

Компанията дължи 19 милиарда долара на страната

Много от държавите в списъка са свързвани с различни скандали в сферата. Тази година Европейската комисия (ЕК) глоби с рекордна сума американския технологичен гигант Apple, като обвини компания в укриване на данъци в Ирландия.

Британските Вирджински острови от своя страна бяха свързани с повече от половината от 200 хилядите офшорни компании, замесени в аферата с адвокатската кантора Mossack Fonseca и "Досиетата от Панама".

7 графики, които обясняват досиетата "Панама"

7 графики, които обясняват досиетата "Панама"

40 години информация, събрана в няколко слайда

"Данъчните райове помагат на крупния бизнес за мами държавите и да ги ощетява с милиарди долари всеки ден. Те подкрепят опасна икономическа система на неравенство, която лишава милиони души от възможността за по-добър живот", коментира консултантът по финансовите въпроси на Оксфам Есме Беркут.

Избягването на данъчните плащания от страна на международните корпорации струва на бедните страни по поне 100 милиарда долара всяка година. Тази сума е достатъчна, за да се осигури образованието на 124 милиона деца, които нямат достъп до такова, посочват от организацията.

А ето как се класират топ 15 на най-лошите данъчни убежища в света:

1. Бермуда;

2. Каймановите острови;

3. Холандия;

4. Швейцария;

5. Сингапур;

6. Ирландия;

7. Люксембург;

8. Кюрасао;

9. Хонконг;

10. Кипър;

11. Бахами;

12. Остров Джърси;

13. Барбадос;

14. Мавриций;

15. Британски Вирджински острови.