През последните повече от две десетилетия бързото развитие на интернет и на новите технологии създаде от нулата истински корпоративни хегемони, печелещи стотици милиарди долари и превърнали се в любимци на инвеститорите на фондовия пазар.

И макар фокусът на бизнеса и борсите да е насочен към бурно растящият технологичен сектор едва от последните няколко години, а гиганти, като Google и Amazon да са създадени преди по-малко от 30 години, има други лидери на пазара, които са на него от над 50 или дори 100 години.

Макар днес те да не са най-скъпите компании в технологичната индустрия, имената им са добре познати и те все още генерират приходи от милиарди долари и дават работа на десетки хиляди души.

Ето и кои са трите най-стари технологични компании в света:

IBM

Мултинационалната компания IBM се ражда като Computing-Tabulating-Recording Company през 1911 година в Ню Йорк. Малко повече от десетилетие по-късно тя е преименувана на International Business Machines, а днес е по-добре позната с абревиатурата IBM.

В ранните години след създаването си дружеството се занимава с производството и продажбата на различни електрически машини, включително на търговски везни, на електрически табла за отчитане на работно време, калкулатори до машини за рязане на хранителни продукти.

Учени от НАСА използват машина за електронна обработка на данни на IBM през 50-те години на миналия век

Източник: Wikipedia

Учени от НАСА използват машина за електронна обработка на данни на IBM през 50-те години на миналия век

По-късно компанията се специализира в т.нар. табулаторни машини, които се използват за автоматично сумиране и сортиране на числа и буквени данни.

В годините на Втората световна война се появява и първият компютър на IBM - Harvard Mark I. Той е разработен за нуждите на Харвардския университет, като представлява автоматична цифрова изчислителна машина и тежи 4,5 тона.

Hewlett-Packard (HP)

Производителят на персонални компютри, принтери и сървъри HP е създаден през 1939 година в люлката на технологичния сектор - Силициевата долина в Калифорния. Името ѝ идва от фамилиите на двамата ѝ основатели - Бил Хюлет и Дейвид Пакард.

Двамата основават компанията си в гаража на Дейвид, а първата машина, която създават, е аудио осцилатор HP 200A. Първият им голям клиент става Walt Disney, като фирмата поръчва 8 броя от следващия им модел HP 200B.

Гаражът, в който е основана HP

Източник: Wikipedia

Гаражът, в който е основана HP

Първият компютър на HP се появява през 1966 година и носи името HP 2116A. Машината струва между 25 000 и 50 000 долара в зависимост от паметта ѝ. През 80-те години на миналия век компанията се превръща в лидер на пазара на настолни компютри и принтери.

През 2015 година HP раздели бизнеса си в две отделни дружества - HP Inc. и Hewlett Packard Enterprise.

Intel

Intel е основана през 1968 година от колегите физици Гордън Мур и Робърт Нойс. Към тях се присъединява и Андрю Груув, познат още като Анди Груув, който ръководи компанията между 80-те и 90-те години. Името на компанията е съкращение от първите букви на словосъчетанието integrated electronics.

Създателите на Intel физици Робърт Нойс и Гордън Мур

Източник: Wikipedia

Създателите на Intel физици Робърт Нойс и Гордън Мур

През 70-те години Intel се занимава с производството на полупроводникови памети. Дружеството се превръща в абсолютен лидер на пазара в този сегмент.

В началото на следващото десетилетие обаче конкуренцията става все по-голяма особено от страна на японските производители и американският гигант започва да губи пазарен дял. Тогава ръководството ѝ решава да пренасочи дейността към производството на микропроцесори на фона на настъпването на персоналните компютри.