Десетки хиляди пътници на авиокомпанията British Airways не можаха да се качат на полетите си, след като пилотите на оператора започнаха 2-дневна стачка снощи в полунощ.

Вследствие на стачката са отменени стотици полети, пише BBC.

Стачката на пилотите идва заради продължаващия спор за възнаграждението и условията на работа между служителите на компанията и ръководството.

Все пак пътниците са били предупредени по-рано да не отиват на летищата. От British Airways посочват, че повечето от пътуващите са успели да намерят алтернатива.

И авиокомпанията, и съюзът на пилотите (Balpa) обясняват, че са готови да подновят преговорите. Въпреки това обаче повечето полети за днес и утре са отменени заради недоволството на пилотите.

Протестите засегнаха и полети вчера, като се очаква да бъдат променяни такива и за сряда, 11 септември.

В последното съобщение на превозвача се казва: "Ние оставаме готови и желаещи да продължим разговорите с Balpa. Междувременно генералният секретар на съюза на пилотите Брайън Стъртън заяви: "Време е да се върнем на масата за преговори и да стигнем до сериозно предложение, което да сложи край на този спор." Въпреки това и двете страни не отстъпват.

Това е първият път, в който пилотите на British airways излизат на подобна стачка, което може да струва на компанията до 40 милиона паунда дневно.

Очаква се около 4 000 пилоти да протестират и почти всичките 1 600 полета да бъдат отменени.

До протеста се стигна, след като през юли пилотите отказаха предложението на компанията за увеличение на заплатата с 11,5% в рамките на три години. Като мотив за това синдикатът на пилотите отбелязва, че превозвачът е подобрил финансовите си резултати, след като компанията майка IAG отчете ръст на печалбата си с 9% миналата година.

Авиокомпанията пък е на мнение, че пилотите получават заплати от световно ниво, а тяхното предложение от месец юли е било достатъчно щедро. Според изчисленията на фирмата след три години, когато заплатата на пилотите ще бъде с 11,5%, те ще получават по над 200 000 паунда годишно.