Потребителите на Facebook в Ирак се възползват от липсата на политика за модериране на арабски и кюрдски език в платформата, за да купуват оръжия онлайн, съобщи Euronews.

Проучването на Института за стратегически диалог (ISD) установило, че продажбата на оръжия в Ирак е "разпространена" в секциите за коментари във Facebook.

Социалните медийни гиганти отдавна са обвинявани, че не успяват ефективно да модерират вредно и опасно съдържание, особено в региони като Близкия изток.

Meta - компанията майка на Facebook - има по-малко ресурси за справяне със съдържание на различни езици и диалекти, отколкото на английски.

Липсата на умереност на арабски и кюрдски създаде отворен пазар на оръжия във Facebook в Ирак, каза Мустафа Аяд, изпълнителен директор на ISD за Африка, Близкия изток и Азия.

Amazon, eBay, AliExpress и други онлайн платформи продавали незаконно оръжия в Обединеното кралство

Къде онлайн платформи като Amazon и eBay продават незаконно оръжия?

Законът в тази страна забранява продажбата и притежанието на ножове, мечове и палки

"Беше сравнително лесно да се намерят оръжия за продажба в секциите за коментари на много страници във Facebook, страници с над 2 милиона последователи", каза Аяд.

Според неговите наблюдения част от потребителите дори не си правят труда да крият намеренията си. Един пример, цитира той, е потребител на Facebook, чието име е "Продавам оръжия" на кюрдски.

Ирак има по-висок процент на насилствени смъртни случаи с оръжие на глава от населението от Съединените щати и най-висок в Близкия изток и Северна Африка през 2019 г., според Университета на Вашингтон.

Освен това в страната има много вътрешни конфликти, в които участват правителствените сили, така наречената Ислямска държава, както и подкрепяните от Иран милиции.

Всички тези фактори заедно правят страната уязвима за граждански вълнения. ISD предупреждава, че гигантите на социалните медии като Facebook трябва да бъдат държани отговорни за това, че позволяват опасно съдържание да бъде публикувано на техните платформи.

Facebook заяви, че е изтрил редица акаунти, цитирани от доклада, и че увеличава броя на модераторите си в региона.

9-те държави, притежателки на ядрени оръжия, влизат в надпревара

9-те държави, притежателки на ядрени оръжия, влизат в надпревара

Предупреждение от SIPRI

Но от ISD вярват, че това е само временна мярка и призоват за по-голяма прозрачност относно това как Facebook модерира съдържанието.

Това не е първият път, в който липсата на модериране на съдържание във Facebook е обвинявана в причиняване на реални вреди по света.

Следователи на ООН за правата на човека заявиха, че Facebook е изиграла ключова роля в разпространението на реч на омразата, която подхранва насилието срещу общността рохингия в Мианмар. Платформата беше обвинена, че не изтрива публикации, призоваващи за смъртта на граждани срещу военната хунта.

Войната като бизнес: Кои държави купуват оръжия от България?

Войната като бизнес: Кои държави купуват оръжия от България?

Бомби, торпеда, реактивни снаряди, какво още изнася страната ни