Работниците във Ferrari масово се регистрират за доброволни тестове за коронавирус, така че те да могат да се върнат на работа възможно най-скоро. Компанията прилага амбициозна схема, която може да послужи като план за производителите, отчаяни да възобновят производството, пише Reuters.

В рамките на своя проект "Назад към пистата" служителите, семействата и доставчиците на Ferrari дават кръвни изследвания, за да проверят дали са болни или преносители на вируса. След това ще им бъде предоставено приложение, което да ги предупреждава, ако са били в близък контакт с други служители, които са дали положителни проби.

Тъй като производителите в Европа и Северна Америка се борят да намерят начини да рестартират бизнеса си, като същевременно пазят вируса от производствените обекти, схемата на Ferrari за тестване на работниците и проследяване на възможни случаи на COVID-19 ще се следи отблизо.

От Италия до Словакия: Автомобилните компании затварят заводите си в Европа

От Италия до Словакия: Автомобилните компании затварят заводите си в Европа

Volkswagen, Ferrari и Ford са сред производителите, предприели най-строги мерки

Схемата

Целта е да се осигури само здрав персонал, който да възобнови работата. Ако някой се разболее, хората, които са имали контакт с лцето, ще бъдат предупреждавани от приложение за смартфони, за да стоят настрана, доколкото е възможно.

По думите на Алберто Занети, който е ръководител на съюза UILM в провинция Модена в северната част на Италия, работниците на автомобилния производител искат да бъдат тествани.

От Ferrari съобщават, че около 500 от 4 000 работници в италианските си заводи в Маранело и Модена вече са направили тестове. Компанията има потенциал да прави около 800 теста на ден.

"Този скрининг ще ни позволи да направим първоначална картина на здравословното състояние на населението и компания", каза ръководителят на отдела за човешки ресурси на гиганта Микеле Антониази. Той добави, че почти всички, на които им се предлага тест, са се съгласили да направят такъв.

Съгласно схемата, Ferrari ще предостави и специфично застрахователно покритие на служителите си, които са хоспитализирани след тестването. Ще се организира временно настаняване и медицинска помощ за всеки, който трябва да се самоизолира.

Засега заводите на Ferrari остават затворени заедно с други предприятия в Италия, чиято дейност се възприема за несъществена. Производителят на луксозни автомобили обаче казва, че схемата му, която е разработена с вирусолози, ще помогне за осигуряване на безопасна работна среда веднага щом бъдат премахнати ограниченията.

По сметките на Занети се очаква около 90% от работниците да минат през схемата за тестване.

50% срив на продажбите на автомобили в България и Европа

50% срив на продажбите на автомобили в България и Европа

Кои компании загубиха най-много продажби?

Приложимост

Към Ferrari има интерес и от други компании, които се опитват да разберат как работи идеята и дали е приложима.

Само през миналата година Ferrari произведе малко над 10 000 от своите луксозни спортни автомобили. Следователно ако инициативата за тестване сега е успешна, може лесно да не се прехвърли на по-големи автомобилни производители, които изкарват милиони превозни средства годишно. Лица твърдят, че Ferrari ще сподели резултатите от проекта.

Приложението

Приложението Ferrari е разработено от технологичния стартъп Bending Spoons в Милано - същата фирма, избрана от италианското правителство за създаване на национална платформа за проследяване като част от усилията за премахване на националното блокиране.

Приложението ще проследява само контактите, които потребителите са имали с други хора в схемата, използвайки Bluetooth технологията и няма да записва движението на лицата. Събраните данни ще се управляват и от компания извън Ferrari. Гарантирана е пълна анонимност и поверителност на данните.

Докато Европа и САЩ са в икономическа кома, Китай е светлината в тунела за автомобилната индустрия

Докато Европа и САЩ са в икономическа кома, Китай е светлината в тунела за автомобилната индустрия

Лидерите в индустрията вече възстановяват опрациите си там след оптимистични данни за март месец