Някои от офисите на HSBC в Хонконг стартираха работната седмица и година с изрисувани графити по тях, предаде Reuters. Допълнителната "декорация" на клоновете на банката включва известната двойка лъвове, които стоят пред щаба на финансовата институция в центъра на града.

За банката Хонконг е най-важният международен пазар, като за миналата година на него е реализирала повече от половината от приходите си преди данъци, които за първите шест месеца на 2019 г. възлизаха на 12,5 млрд. долара. Сред останалите банки, които бяха вандализирани, са финансови институции, свързани с Китай като Bank of China, която е втората по големина банка в Хонконг след HSBC.

Наскоро HSBC беше обвинена от протестиращите, че е помагала на китайските власти срещу индивиди, които са искали да наберат средства за кампанията си против властите. През ноември сметка на антиправителствената група Spark Alliance беше затворена, а месец по-късно четирима негови члена бяха арестувани по обвинения в пране на пари.

"Хората са ядосани, защото смятат, че HSBC спира пари, насочени към протестите", коментира един от протестиращите пред Reuters. От финансовата институция отричат изцяло връзки с китайското правителство и посочиха, че решението за закриването на сметката е следствие от "международните регулаторни стандарти".

През първия работен ден за годината два клона на банката и много банкомати останаха неработещи. Някои от тях осъмнаха с разбити прозорци и надписи "подкрепете Spark Alliance" след поредните антиправителствени протести, проведени на Нова година. Двата лъва на HSBC също бяха обрисувани с графити и след това запалени, след като бяха залети с възпламенителна течност.

През последните години HSBC разшири операциите си в Китай, като през 2019 г. инвестира значителни суми в региона около делтата на Перлената река, който се намира недалеч от Хонконг. Плановете на Пекин са да интегрира делтата, Хонконг и Макао, за да създаде мощен икономически център.

Същевременно компаниите, опериращи в региона, понасят удари и от китайските власти. Cathay Pacific Airways беше принудена от властите да уволни служителите си, участващи в протестите, заради което главният ѝ изпълнителен директор Рупърт Хог и други представители на мениджмънта подадоха оставки.