Шведската компания за потребителско кредитиране Klarna повиши пазарната си оценка до 46 милиарда долара и по този начин стана най-големият европейски стартъп. Това се случи след като приключи поредният рунд за привличане на финансиране, на който Klarna получи 639 милиона долара, предаде TechCrunch. Инвеститори са компании като Softbank чрез своя фонд Vision Fund 2.

Klarna изпревари по пазарна оценка друго шведско дружество, а именно музикалната услуга Spotify. Акциите на Spotify на нюйоркската борса загубиха над 30% от стойността си през последните месеци. Към момента пазарна капитализация на компанията е 45 милиарда долара.

През септември 2020 г. Klarna се оценяваше на 11 милиарда долара. За сравнение друг европейски стартъп във финансовата сфера Revolut, има оценка от 10 милиарда долара.

Сега Klarna и американската Stripe, са сред най-големите финтех стартиращи компании.

Klarna предоставя онлайн финансови услуги като плащания в интернет, директни плащания и т.н. Компанията има банков лиценз и е регулирана от централната банка на страната. Тя предлага онлайн пазаруване, в което потребителят може да плати стоката на погасителни вноски без да лихва. Тя се заплаща от продавачите, които привличат повече клиенти. Компанията също така печели и от наказателни лихви, в случай на забава на плащанията от страна на клиентите. Klarna има банков лиценз и е регулирана от централната банка на страната.

Klarna има повече от 3000 служители, повечето от които работят в централата в Стокхолм.