Настоящата 2019-та година ще е годината на първичните публични предлагания в световен мащаб. И докато силното повишение на световните борсови индекси от началото на годината и рекордните стойности за много от тях, правят средата благоприятна, инвеститорите могат да погледнат в миналото за повече информация. И по-точно - към най-големите IPO-та за последните 10 години и какво е било тяхното представяне.

Иначе първото от дългоочакваните IPO-та е вече факт - това на Lyft. Акциите на компанията за споделено пътуване отбелязаха сериозно понижение, след първите си сделки на борсата, като припомниха на инвеститорите, че представянето на първичните публични предлагания в първата им година често е противоречиво.

Сега инвеститорите се готвят за нова вълна от първични публични предлагания, включваща имената на компании като Uber, Airbnb, SpaceX, Pinterest, Slack и други.

Ако погледнем назад през последното десетилетие, това са най-големите първични публични предлагания в САЩ на база на оценката на предложените акции по време на дебюта им на фондовите пазари.

  1. Alibaba (BABA)

Китайският гигант за електронна търговия набра капитал в размер на 21.7 млрд. долара, когато стана публична на 19 септември 2014 г. Първичното публично предлагане на Alibaba е не само най-голямото IPO в САЩ през последното десетилетие, но все още е най-голямото и в света.

Междувременно това, което започна преди десет години като празник на онлайн търговията (11-ти ноември - денят на необвързаните в Китай) с продажби в размер на 7.8 милиона долара, се превърна в най-големия ден за онлайн пазаруване, като през изминалата година продажбите на компанията само на 11-ти ноември достигнаха рекордните 30.7 милиарда долара.

Акциите на компанията, които бяха оценени при 68 долара по време на първичното им публично предлагани и отвориха при 92.70 долара в първия си ден на търговия, в крайна сметка поскъпнаха до 93.89 долара. Една година по-късно те поевтиняха с 3%, за да регистрират ръст от 170% откакто са публични.

  1. Facebook (FB)

Дебютът на Facebook на публичния пазар се осъществи на 18 май 2012 г., като беше едно от най-очакваните IPO през последното десетилетие. Социалната мрежа набра 16 милиарда долара от борсата, а акциите й бяха оценени на 38 долара.

Технологичните проблеми на Nasdaq възпрепятстваха първия ден на търговия на Facebook и книжата й приключиха при 38.23 долара. Акциите се сринаха с близо 40% малко след края на първата им година на търговия.

Последва бурен ръст, за да добавят почти 360% от първичното си публично предлагане до момента.

  1. General Motors (GM)

Тази година ще отбележи 10-годишната от първичното публично предлагане на производителя на автомобили General Motors. GM набра капитал в размер на 15.8 милиарда долара по време на IPO-то си на 18 ноември 2010.

Акциите бяха оценени на 33 долара и затвориха първия си ден на търговия с 3% по-високо. След първата година на търговия те загубиха 34% от стойността си, като от първичното си предлагане до момента са поскъпнали едва с 18%.

  1. HCA Healthcare (HCA)

Първичното публично предлагане на HCA Healthcare се проведе на 10 март 2011 г. и беше най-голямото в сферата на здравеопазването през последното десетилетие. Компанията набра капитал в размер на 3.8 милиарда долара.

Акциите й бяха пласирани по 30 долара и приключиха първия ден на търговия при ниво от 31.02 долара за брой. Те поевтиняха с близо 15% след първата си година. Въпреки слабия си старт, акциите на HCA са поскъпнали с над 345% от първото си публично предлагане до момента.

  1. SNAP (SNAP)

Гигантът на социалните медии Snap бе може би най-очакваното технологично IPO след Facebook. Дебютът на акциите на компанията, се случи на 2 март 2017-та година, а набраните средства бяха 3.4 милиарда долара. Пласирани по 17 долара за брой, книжата на компанията приключиха първия ден на търговия при 24.48 долара.

Последва силна обезценка и срив от 34% в пазарната й стойност до момента.

  1. Citizens Financial Group (CFG)

Citizens Financial Group стана публична на 24 септември 2014 г., като набра 3 млрд. долара. Акциите се продадоха на цена от 21.50 долара и затвориха първия си ден на търговия при 23.08 долара. Те запазиха стойността си относително непроменена след първата си година, за да поскъпна с 59%, спрямо цената си от IPO-то към момента.

  1. Banco Santander México (BSMX)

През същата година, когато Facebook стана публична, това направи и испанската банка Banco Santander México. Банката дебютира на американския пазар на 26 септември 2012 г. с набрани 2.9 милиарда долара.

Акциите бяха оценени на 12.18 долара и затвориха първия ден от търговията си при ниво от 12.91 долара. След първата си година, те добавиха 17%, както и 43% от първичното си публично предлагане до момента.

  1. Synchrony Financial (SYF)

Първичното публично предлагане на Synchrony Financial се проведе на 31 юли 2014 г. То е най-голямото такова за годината по това време, след като води до набиране на 2.9 милиарда долара капитал. Synchrony е северноамериканското звено за финансиране на дребно, появило се на бял свят, чрез отделяне на финансовата подразделение на General Electric. Акциите се пласират по 23 долара и затварят почти на същото ниво в първия ден на търговия.

От IPO-то си до момента, книжата на компанията са загубили 41%.

  1. Kinder Morgan (KMI)

Гигантът при нефтените и газови тръбопроводи Kinder Morgan дебютира на Нюйоркската фондова борса на 11 февруари 2011 г. с набиране на 2.9 милиарда долара. По онова време това бе най-голямото IPO подкрепено от частен капитал в историята на САЩ€

Акциите бяха оценени на 30 долара и поскъпнаха с 3.5% в първия си ден на търговия. Една година по-късно те се търгуват едва с 8% нагоре, като от дебюта си до момента, са загубили 33%.

  1. Plains GP Holdings (ПАПГ)

На 16 октомври 2013 г. Петролната компания Plains GP Holdings стана публична в най-голямото IPO в САЩ за 2013 г. и набрани 2.8 милиарда долара. Акциите й бяха пласирани при цена от 22 долара и затвориха със 166% по-високо при дебюта си. Една година по-късна те поскъпват с 228%, само за да върнат ръста си до скромните 14% от IPO-то си към момента.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции