Пандемията е тук за поредна година и множество компании все още държат служителите далеч от офисите. Редица компании се опитват да отворят отново, но в крайна сметка отново биват "блокирани" от нови варианти или огнища, на вируса COVID-19.

Така някои компании решиха да си спестят главоболията и преминаха на изцяло дистанционна форма на работа - за постоянно. За няколко такива компании разказва CNN.

Когато пандемията удари през март 2020 г., офисите на маркетинговата компания Drift затварят в цялата страна, включително централата в Бостън и работата става изцяло дистанционна.

"Имаше огромна паника. "Не подкрепяхме идеята за работа от вкъщи, бяхме против. Нямахме никакви навици, настройка или практика да правим нещо дистанционно", казва собственикът на бизнеса Дейвид Кансел.

"Преди пандемията бяхме много строги в това отношение. Никой не работеше дистанционно. Всички бяха в офиса пет дни в седмицата. Всичко беше много важно - срещи, събития... култура", каза Кансел, който също е и главен изпълнителен директор.

По думите му в началото приспособяването към дистанционна работа на компанията е било предизвикателство. "Най-трудната част за мен в този преход беше, че не вярвах, че мога да наемам хора, без да се срещна лично с тях, но бях принуден. След като това да се случи и видях тези хора да се интегрират и искат да бъдат продуктивни, тогава си казах - о, трябва да оставим тази политика завинаги", коментира той.

В началото на 2021 г. компанията обяви, че работниците ще работят дистанционно на пълен работен ден и че офиси ще се използват като "пространства за разговори" за срещи и събития."

Политиката на дистанционна работа носи много предимства както за Кансел, така и за неговите работници. "Видяхме, че има много предимства за екипа - хората се преместиха на места с по-ниски разходи, по-близо до семейството и са по-щастливи", смята той.

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Според анкета на БСК половината от работодателите биха запазили работата от разстояние

Дейвис Смит, който е главен изпълнителен директор на компанията за връхни дрехи и раници Cotopaxi, също е твърдо против дистанционната работа преди да дойде пандемията. Само по-малко от два месеца след като служителите започнаха да работят от вкъщи през март 2020 г., той променя възгледите си.

"Започнахме да работим дистанционно и нашите екипи функционират по-ефективно от всякога", хвали се той.

Решението компанията да остане на дистанционен принцип на работа идва след като Смит постоянно отваря и затваря офисите в рамките на няколко седмици.

Смит споделя, че сега рядко влиза в офиса. Компанията е наела още служители по време на пандемията и бизнесът се разраства още.

"Много по-лесно е да наемате хора, когато не сте ограничени до конкретна локация", заявява Смит.

Макар и да е успешен засега, Смит коментира, че все още се тревожи за потенциалните дългосрочни последици от дистанционния работен модел, но според него това е пътят към бъдещето.

Facebook ще наема служители за дистанционна работа

Facebook ще наема служители за дистанционна работа

В момента 95% от служителите на компанията работят от дома

Преди пандемията повечето от служителите в онлайн брокерската фирма Robinhood се очакваше да бъдат в офиса всеки ден. През декември обаче компанията съобщава на служителите, че ще работят предимно дистанционно.

Преминаването към дистанционна работа по време на пандемията има забележим ефект, според вицепрезидента Синди Оянг. "С течение на времето става все по-ясно, че нашите служители са най-щастливи и вършат най-добре работата си, когато са имали гъвкавостта да определят къде и кога работят", обясни Оянг.