Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби българската криптоборса Bonex с почти 200 хил. лв. заради заблуждаваща реклама. Производството е образувано по сигнал от Българската народна банка и засяга рекламна кампания от средата на 2020 г., в която се съдържа посланието "Закопай банките Go Crypto" с добавен хаштаг "#БНБнеХаресваТова".

"Предвид изложеното, с процесните рекламни послания, демонстрирайки пренебрежително отношение към банките и банковата система в страната, ответното дружество се опитва да представи собствените си услуги, не само като сходни на предлаганите от банките, но и с много по-добри условия и/или нещо много по-изгодно, доходоносно и практично", гласи анализът на КЗК.

От борсата определят като "неоснователно наведеното съмнение, че чрез рекламните послания дружеството се стреми да откаже своите потребители от използването на услугите на кредитните институции. Като причина за това е посочено, че клиентите на дружество трябва да разполагат със собствена банкова сметка, за да могат да оперират с функционалностите на платформата за виртуални валути, които, в по-голям процент от случаите, налагат заплащането на услуга, надвишаваща 10 000 лева", се сочи в документа.

#БНБнеХаресваТова

Сигналът от централната банка идва на 3 септември 2020 г. От БНБ посочват, че рекламната кампания неправомерно използва името на институцията и че чрез нея се разпространява невярна информация и твърдения относно банките от името на централната банка. Кампанията започва на 24 август същата година чрез 10 билборда в София и изображения в социалните мрежи и приключва три дни след подаване на сигнала.

Снимка 532950

КЗК оспорва твърдението, че "БНБ не харесва това". От дружеството базират твърдението си на прессъобщение на централната банка, което гласи:

"Българска народна банка се присъединява към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващият се брой потребители, които купуват криптовалути без да са наясно с рисковете. Виртуални валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат за загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали."

"При прочит на същата публикация не се установява негативно отношение, а предупреждение за внимание до потребители, желаещи за влагат средства във виртуални валути... [П]ротивно на целта на централната банка да предпази потребителите от загуба на средства към 2018 г., ответното дружество пренася с нов смисъл към днешна дата становището на БНБ, като негативно за собствената му дейност", казват от КЗК.

Криптовалутите са популярни със своята волатилност — само за месец и половината най-голямата и най-стара, bitcoin, загуби над 40% от стойността си.

КЗК смята още, че с рекламното си послание "ЗаКопай банките", криптоборсата "директно мотивира потребителите да прекратят отношенията си с банките".

"Колкото и образно да е посланието, то води точно до този смисъл. По този начин ответното дружество завоалирано обещава други и по-добри условия при използване на неговите услуги", казват още от комисията.

В анализа се припомня още, че криптоборсата "категорично отрича съпоставяне на собствените си услуги с тези на банките" и "не може да предостави взаимозаменяеми услуги на кредитните институции".

Глоба и за SDI

С почти 300 000 лева бе глобена и "Ес Ди Ай Груп" (SDI) по жалба от "Ай Енд Джи Иншурънс брокерс". Санкцията касае рекламна кампания от 2015 - 2018 г., в която SDI позиционира готови пакети по застраховка "За дома".

КЗК намира нарушение в рекламираната отстъпка — до 52% от "стандартната цена". "Рекламираната от страна на дружеството "SDI цена" е реалната цена която клиентите на дружеството биха заплатили при всички положения. Същите никога няма да платят така наречената "стандартна цена", поради което формално те не биха ползвали и посочената отстъпка", посочват от комисията. Така предложените отстъпки не представляват действително спестяване на средства за потребителите, посочват от комисията.

Решенията на КЗК могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок.