2016-а се оказа повече от успешна за интернет гиганта Amazon. След като неколкократно отчита поскъпване на акциите си, във вторник ценните книжа достигнаха най-високата си стойност в историята на компанията. Така платформата за онлайн търговия достигна пазарна капитализация от рекордните 370 милиарда долара, пише CNN Money.

Това изправя Amazon срещу Berkshire Heatway в борбата за мястото на четвъртата най-скъпа компания в САЩ. Само Apple, Alphabet (Google) и Microsoft изпреварват интернет империята на Джеф Безос. Тя от своя страна се нарежда пред социалната мрежа Facebook и енергийния лидер Exxon Mobil.

Безос и инвеститорът Уорън Бъфет също си оспорват третото място в класацията за най-богатите хора в света, като и двамата имат в сметките си над 67 милиарда долара.

Дали Amazon има накъде още да расте? Не е лесно да се прогнозира какво може да се случи с ценните книжа на компанията, като се има предвид, че търговията като оборот с акциите надвишава 135 пъти изчисляваните приходи за тази година.

Това е значително над резултатите, отчитани от веригите за търговия на дребно в Щатите, като Walmart и Target. Разбира се, растежът и на двете компании дори не се доближава до този на Amazon.

Прогнозите са тази тенденция да се задържи, като според анализаторите продажбите на онлайн търговеца през тази година ще нараснат с 28%, а през 2017 година – с още 20%. Приходите се очаква да скочат с цели 360% за 2016 година и с още 80% през следващата.