Qatar Airways е най-добрата авиокомпания в света за 2024 година и това се случва за осми път, показва новата престижна класация на Skytrax, цитирана от CNN Busdiness. За осми път в 25-годишната история на наградите, известни като "Оскарите" на търговската авиация, самолетите на Катар са обявени за най-добрите в света. Всъщност, цялостното изживяване на пътниците, ползащи авиокомпанията, е най-доброто в света.

Базираната във Великобритания Skytrax обяви, че гласовете, събрани от анкети на над 21 милиона клиенти от 100 държави за 350 авиокомпании, са били най-близките от началото на наградите през 1999 година, което е наложило повторно преброяване.

Снимка 281341

Източник: Wikipedia

Авиопревозвачът от Близкия Изток

Компанията си изгради силна репутация през последното десетилетие, като помогна на отличеното с много награди международно летище Хамад в Катар да се утвърди като глобален авиационен център, който да предизвика регионалните съперници Дубай и Абу Даби.

Флотът на Катар се състои от 230 самолета, като варира от суперджъмбо A380 до Boeing 777-300ER, Boeing 787-8 и 787-9, Airbus A350-900 и A350-1000, както и редица самолети с по-малък капацитет.

Победата на Катар отрежда второ място за миналогодишния победител Singapore Airlines. Останалите авиокомпании в Топ 10 включват дубайската Emirates на трето място, японската ANA All Nippon Airways - на четвърто, както и хонконгската Cathay Pacific - на пето място.

Qatar Airways ще лети ежедневно между София и Доха: Какви ще бъдат цените на билетите?

Qatar Airways ще лети ежедневно между София и Доха: Какви ще бъдат цените на билетите?

През летището в Доха Qatar Airways лети до повече от 150 дестинации по целия свят

Топ 10 на най-добрите авиокомпании в света за 2024 година

1. Qatar Airways2. Singapore Airlines3. Emirates4. ANA All Nippon Airways5. Cathay Pacific6. Japan Airlines7. Turkish Airlines8. EVA Air9. Air France10. Swiss International Air Lines

Петкратният победител Сингапур получи награда за най-добър кабинен персонал. Това е постижение, което според представителите на авиопревозвача се дължи на "непоколебимата отдаденост и професионализъм" на екипите.