Когато компаниите в енергийния сектор се справят добре, традиционно техните ръководители получават солидни бонуси. 2020 година обаче донесе тежки моменти за индустрията и на един от ключовите пазари за сектора - САЩ, редица играчи се оказаха на ръба на фалита, принудени да съкращават служителите си. От друга страна обаче нещата се изглеждат толкова зле за техните шефове, разказва специализираният сайт OilPrices.

От онлайн платформата посочват, че често големите имена в сектора получават солидни бонуси и акции, чиято стойност надхвърля тази на плащанията към тях в добрите времена за сектора.

Според данни на Bloomberg в периода, в който стотици хиляди служители на компании, добиващи шистов петрол в Щатите, губят работата си, 35 ръководители в големите дружества в този сегмент ще получат плащания на стойност от близо 50 милиона долара, докато техните дружества вече са обявили фалит или са напът да направят това.

Един пример в тази посока е фирмата Whiting, която е подала молба за защита от кредитори през април. Само няколко дни преди да пристъпи към това, ръководството на дружеството е одобрило бонус в размер на 6,4 милиона долара за главния изпълнителен директор Брад Холи. Това надхвърля с близо 1 милион долара годишния пакет от бонуси, получен от него през предходната година.

Междувременно през май друга компания от сектора - California Resources, предупреждава инвеститорите си в официално писмо за невъзможността да продължи да поддържа дейността си. В същото време обаче тя потвърди, че няма да има промени в готвените за мениджмънта бонуси за 2020 година.

Анализаторът Кели Мичъл обяснява тези действия на дружествата с това, че за тях подобна стъпка е начинът да задържат изпълнителните си директори в такава тежка ситуация. Причината за това е, че те познават добре управляваната от тях компания и вероятността те да я извадят от кризата е по-голяма, отколкото ако начело застане нов директор.

Тази практика обаче не е някакво изключение само за енергийния сектор в САЩ. През миналата година главният изпълнителен директор на кредитната агенция Equifax Ричард Смит получи щедър бонус в размер на 19,6 милиона под формата на акции, спестявания за пенсия в размер на 24 милиона долара и други стимули. Това се случи точно след като дружеството потвърди, че е преминало през най-тежката кибератака в американската история.

През 2014 година път американският гигант в търговията Target гласува пакет от над 30 милиона долара за бившия си шеф Грег Щайнхафел в момент, в който стана ясно, че от базата данни на компанията са били откраднати милиони такива на техни клиенти.