Японската компания Fujifilm спечели съдебното дело в САЩ за отказа на американската Xerox да се слее с нея, съобщи агенция Reuters.

Японската компания претендира в иска си, че договорът за сливане е бил разтрогнат незаконно заради натиск от страна на инвеститори. Решението на нюйоркския съд отменя предварителната съдебна забрана за блокиране на сделката, поискана от инвеститори - активисти, информира агенцията.

Това решение, прието от апелативния съд на щата Ню Йорк, може да даде на японската компания възможност да застави ръководството на Xerox да се върне на масата за преговори по въпроса за сливането.

Xerox даде окончателно "не" за сделката с Fujifilm за 6,1 милиарда долара

Xerox даде окончателно "не" за сделката с Fujifilm за 6,1 милиарда долара

За такова решение настояваха инвеститори, държащи 15% от компанията

В рамките на отделен съдебен иск в САЩ Fujifilm също така изисква от Xerox финансова компенсация в размер на 1 милиард долара за загуби, свързани с разваленото споразумение.

От Fujifilm потвърдиха, че се придържат към становището си, че сделката ще бъде печеливша и за двете компании.

В средата на май Xerox се отказа от сливане със съвместното предприятие на двете фирми - Fuji Xerox сред споразумение с двама свои крупни инвеститори. Карл Айкън и Дарвин Дийсън, които заедно владеят около 15% от акциите, бяха против сделката и се оптват да я спрат.

Fujifilm поглъща Xerox в обща компания за $18 милиарда

Fujifilm поглъща Xerox в обща компания за $18 милиарда

Xerox се прослави с копирната си техника, но преживява трудни времена

Fuji Xerox е съвместно предприятие на Xerox и Fujifilm, в което американската компания владее 25-процентен дял, а японската - 75%. В тази компания работят около 47 хиляди души, тя произвежда принтери и копирна техника основно за азиатско-тихоокеанския регион.