Три нови автобуса на природен газ ще станат част от градския транспорт в Габрово през май 2019 г. Те са произведени от чешката компания SOR Libchavy, която спечели търга за доставка в рамките на проекта за обновяване на обществения транспорт на града. Цената на поръчката е 1.3 млн. лева, а покупката се осъществява с европейско финансиране.

Договорът за доставка беше подписан официално в края на ноември от кмета на Габрово Таня Христова и експортният директор на SOR Libchavy Инджих Худи в присъствието на посланика на Чехия в България Душан Щраух.

"Новите автобуси ще бъдат част от транспортната услуга в нашия град и дават началото на един важен етап от обновяването на обществения транспорт на Габрово, което е част от политиките ни за осигуряване на достъпен, качествен и екологичен транспорт в града", казва Христова, цитирана от общинската пресслужба.

Новите автобуси трябва да бъдат доставени в Габрово през май догодина. Те са първите 3 от предвидените по проекта още 3 броя 12-метрови електробуси и 8 броя 9-метрови автобуси.

Автобусите ще бъдат изцяло нископодови, с платформи за инвалидни колички, със система за накланяне към спирките, с климатични инсталации и камери за наблюдение на салона за пътници и вратите.

София дава 43 милиона лева за 60 нови газови автобуса

София дава 43 милиона лева за 60 нови газови автобуса

Те ще отговарят на най-високите екологични стандарти

Ще имат места за хора в неравностойно положение и майки с колички, ще бъдат оборудвани с 4 врати за слизане и качване, което ще улесни процеса особено в пиковите часове през седмицата.

"Автобусите тип SOR NBG 12 са на природен газ, с нисък под и напълно оборудвани с климатик и автоматична скоростна кутия", казва пред Euro.cz Худи.

Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт ЕВРО-6, а цената на всяко от тях е 518 400 лв. с ДДС. Те имат 5-годишна пълна гаранция и 2 години безплатно гаранционно обслужване.

Българските общини от известно време имат интерес към различни модели на чешката компания, като Враца и Стара Загора вече използват такива. През миналата година към тях се присъедини и Сливен, като местната власт подписа договор със SOR Libchavy за доставката на 27 автобуса за градския транспорт на стойност 11 млн. лева. Това беше първата голяма поръчка за чешкия производител на българския пазар.

"След като доставихме автобусите за град Сливен, това е още един успех за нашата работа в България", казва Худи пред Euro.cz, добавяйки, че компанията ще продължи да укрепва позициите си на нашия пазар.