Сделката с Apple за доставка на чипове за iPhone 7 може да донесе  на Intel приходи от 1,5 милиарда долара, съобщава  Business Insider, позовавайки се на изследователската  компания Cowen & Co.

По данни на Cowen, чипове, произведени от Intel ще се използват в повече от половината нови iPhone. Производството на чипове за мобилни устройства вече е усвоено от Intel и компанията може да реализира $850 млн. под формата на операционна печалба.

От Cowen отбелязват, че сделката с Apple е „психологическа победа” и след нея може да последват и други предложения за изгодно сътрудничество .

Както стана известно по-рано, чиповете на Intel ще бъдат използвани за iPhone, продавани от американския оператор AT&T, а така също и в някои версии на смартфони за пазари в други страни.

При смартфоните, предназначени за продажба от Verizon Communications, както и преди ще бъдат използвани чипове, произведени от Qualcomm. В Китай също ще се продават мобилни устройства с чипове от Qualcomm.

По оценка на експерти от Sanford C. Bernstein, Qualcomm получава по 15 долара от всеки  iPhone, което е донесло на компанията приходи от 3,47 милиарда долара за  2015-а финансова година, пише rns.online.