Една от водещите компании в изкупуването на просрочени задължения в България - Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ), вече е собственост на българска финансова институция, специализирана в придобиването и управлението на необслужвани вземания Ди Си Ей Мениджмънт АД. Това стана ясно от съобщение на компанията.

Сделката по придобиването е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години. Очаква се в следващите дни промяната на собствеността да бъде вписана и в Търговския регистър.

Агенция за събиране на вземания ЕАД е създадена през 2010 година и е партньор на водещи банки, небанкови финансови институции и телекомуникационни компании. От началото на дейността си до момента компанията е придобила близо 800 хил. вземания. Това я прави сред най- големите инвеститори на пазара на необслужвани кредити в България. Към днешна дата АСВ управлява портфейл от над 1,6 млрд. лв.

През 2016 г. АСВ е придобита от норвежката B2 Impact ASA (бивша B2Holding), която е сред десетте най-големи в сектора в Европа. АСВ е регистрирана като финансова институция в Българска народна банка и е член на Асоциацията за управление на вземания.

Новият собственик на АСВ предвижда да продължи да развива компанията под същия бранд, като освен на българския, ще се стреми към разширяване на дейността и на други европейски пазари.

"Удовлетворени сме, че сделката приключи успешно. Чрез новия собственик ще можем да разчитаме, както и досега, на стабилна финансова и капиталова структура, която ще ни позволи да разгърнем пълния потенциал на АСВ", коментира Юлия Юргакиева, изпълнителен директор на Агенция за събиране на вземания.

Снимка 636210

С тази сделка норвежката B2 Impact ASA (бивша B2Holding ASA) напуска сектора за изкупуване на вземания на българския пазар като част от стратегията за оптимизация на своя бизнес в Европа.

Дружеството Ди Си Ей Мениджмънт АД е учредено през 2022 г. и вече е активен участник на първичния и вторичния пазар за придобиване на вземания в България. След приключване на сделката за придобиването на АСВ се очаква дружеството да стане второто по големина в сектора по активи.