Най-голямата испанска петролна и газова компания - Repsol, ще продаде дяловете си в Русия в петролни активи на руския си партньор "Газпром нефт" и ще напусне бизнеса с добив на петрол в Русия. Това пише в-к "Комерсант", позовавайки се на собствени източници.

Уточнява се, че към началото на годината компанията Repsol има дялове в смесени дружества с "Газпром нефт" - 68% в "Евротек-Югра" и 50,01% в ASB Geo.

Според източниците на изданието, в близко бъдеще "Газпром нефт" ще консолидира 100% от двете предприятия, като закупи останалата част от активите им "на символична цена". "Решението вече е взето и страните се надяват да приключат сделката още до края на годината", казват източниците. И двете компании, както и Федералната антимонополна служба на Русия, до момента не са потвърдили информацията за сделката.

Както отбелязва вестникът, решението на Repsol е обусловено, първо, от стратегията за "декарбонизация", и второ, от това, че правеното на бизнес в Русия не е изгодно за испанската компания. Тя се опита да прехвърли "Евротек-Югра" към облагане с допълнителен данък върху печалбата, тъй като не смята актива за печеливш при сегашната система.

Пикът на инвестициите на Repsol в Русия беше в годините на високи цени на петрола, но още тогава тя търсеше нови възможности за сътрудничество с държавни компании, казва Карен Дашян от Advance Capital.

В същото време той подчертава, че всички "излизания" на чуждестранни компании от активи в Руската федерация през последните години са извършени със значителни отписвания на инвестиции, поради стратегическия характер на сделките. А самата Repsol може да похарчи за руските активи най-малко 300 млн. долара, казва Дашян, като се съмнява, че тези пари Repsol ще успее да си ги върне при напускането на Русия.

Най-забележителен бизнес Repsol развива в Русия в началото на 2010 г., когато компанията създаде голямо съвместно предприятие за добив с Alliance Oil. През 2013 г. съвместното дружество, наречено AROil & Gaz (делът на Repsol в него е 49%), притежава активи на обща стойност 885 млн. долара в: Татарстан (Татнефтеотдача), Самарска област (Санеко) и Ханти-Мансийски автономен окръг (Евротек). През тези години Repsol консолидира редица петролни активи в Ханти-Мансийския автономен окръг в рамките "Евротек-Югра".

Repsol продава дела си в "Хан Аспарух"

Repsol продава дела си в "Хан Аспарух"

OMV и Total влагат още €3,3 млн. в проучвателни дейности

През 2014 г. Alliance Oil беше закупен от бившия ръководител на "Роснефт" Едуард Худайнатов, което доведе до смяната на основния партньор на Repsol в AROG. Три години по-късно AROG продаде газовите активи на "Евротек" на "Новатек" за 3 млрд. рубли. А "Газпром нефт" купи 25% в "Евротек-Югра", като по-късно увеличи дела си в компанията до 32%. И според съобщения в испански медии, същата година Repsol се е споразумяла с Alliance Oil да продаде дела си в AROG.