Инвестиционната компания "Галакси Инвестмънт Груп", зад която стоят основателите на "Винпром Пещера", е придобила терен от 193 дка в южната част на столицата, а планът е върху него да се издигне "оживен малък квартал", гласи съобщение на дружеството.

Теренът се намира на кръстовището на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Житница", на границата на кварталите "Красна поляна" и "Овча купел". Навремето там се е намирал заводът за електрокари "Балканкар 6-ти Септември". Компанията посочва, че това е най-голямата сделка за терен в София през 2019 г.

Концепцията на компанията, която притежава хотелите InterContinental Sofia и Hilton Sofia, включва изграждане на модерна смесена многофункционална площ с търговска зона, жилища и офиси. Предстои разработване на главен план и изчисляване на инвестицията. Цената на сделката за земята не се съобщава.

"Щастливи сме, че успяхме да придобием такава стратегическа локация, позволяваща реализирането на мащабната ни идея. Ревитализирането на бивши индустриални територии е бъдещето на София, където растежът на населението изпреварва разполагаемата земя за застрояване", коментира управителят на компанията Константин Бояджиев.

Продавач на терена е "Акрополис Риъл Естейт" Б. В. - холандско дружество, собственост на "Акрополис Груп УАБ", един от най-големите инвеститори в имоти в Литва, които приватизират бившия "Балканкар 6-ти септември" през 2005 г. По това време теренът се разчиства и са придвижени градоустройствени процедури. Имаше план за създаване на търговски център с офиси и жилища, но през 2008 г. той бе замразен.