Голям спад на инвестиционните сделки в ИТ, медийния и телекомуникационния бизнес през настоящата година, показват данните на анализаторската компания Mergermarket.

Световният пазар на инвестиционни сделки в посочените сектори за първите девет месеца на годината възлиза на $299,5 млрд, което е колосален спад от близо една четвърт спрямо същия период на миналата година ($391,1 млрд.).

Броят на сделките не се е променил и е около 2370, което дава добри шансове на стартъпите да привлекат вниманието на инвеститорите към себе си.

Но данните отчитат, че е намалял броят на големите компании, които могат да бъдат придобити. Остава под въпрос способността на новите компании да се разраснат до големи мащаби, тъй като, по правило, стартъпите биват купувани на етапа, когато екипът им достигне 100-на души, отбелязва TechNews.bg.

Най-много сделки през първите девет месеца на годината са сключени в САЩ - 43% от глобалния обем, или 892 сделки на обща стойност $127,9 милиарда. Най-голяма през годината е покупката на Discovery Communications от телеком оператора Scripps Networks Interactive за $14,4 милиарда.

В топ 3 на най-големите сделки тази година влиза и придобиването през март на мрежовия оператор Vodafone India от друг индийски телеком - Idea Cellular - за сумата от $12,7 милиарда. Трета по големина е неотдавнашната продажба на бизнеса с памети на Toshiba за сумата от $10,6 млрд. на консорциума Bain Capital.

В Европа за разглеждания период са сключени 813 сделки на обща стойност $47 мииларда. Очевидно, тази година Старият континент ще регистрира рекордно ниска активност в сделките в ИКТ сектора, отбелязва Mergermarket. Това е резултат от икономическата неопределеност, породена от излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз.

На общия фон се откроява японският гигант Softbank, който настървено изкупува компании за производство на чипове, разработки в областта на изкуствения интелект и роботите. Статистиката сочи, че през първите девет месеца на 2017 г. Softbank е придобила 26 компании, увеличавайки три пъти инвестициите си, в сравнение със същия период на миналата година.