Преди пет месеца китайският производител на електрически уреди Midea обяви своите апетити да се превърне в най-големият акционер в най-развития германски разработчик на роботи. Критиките към сделката не закъсняха.

Политици от Германия и представители на институциите на ЕС се обявиха против придобиването на франкфуртската фирма Kuka AG, която произвежда за европейския гигант Airbus и за Audi. Тогава икономическият министър на най-голямата икономика на Стария континент заяви, че фирмата трябва да остане "далеч от китайски ръце".

За няколко седмици обаче ръководството на Midea успя да спечели властите на своя страна. С помощта на политическа подкрепа, обещания за създаване на нови работни места и контрол на производството, както и благодарение на влиятелни партньори, като Daimler, китайският гигант успя да пребори опонентите си.

Така през юли сделката беше договорена, като Midea стана собственик на 86% от Kuka срещу 4,6 милиарда евро или 5 милиарда долара.

Китайци купуват немски производител на роботи за 5 млрд. долара

Китайци купуват немски производител на роботи за 5 млрд. долара

Kuka става собственост на Midea Group

Споразумението се превърна в нагледен пример как китайските компании вече са намерили пътя за безпрепятствени придобивания на чуждестранни фирми. От началото на годината инвестициите в такива надхвърлят рекордните 207 милиарда долара.

Експертите по сливания и придобивания посочват, че Китай става все по-умел в договарянето на мащабни сделки с чуждестранни корпорации.

"Много китайски компании са станали по-адаптивни при договарянето на такива международни споразумения през последните години и това доведе до намаляване на опасенията от страна на инвеститорите", коментира Никола Майо от лондонската правна фирма Linklaters.

"В много от случаите преговарят мениджъри, които са завършили и работили в чужбина. Те разбират притесненията, свързани с Китай, и знаят как да ги преодолеят", обяснява специалистът. 

Това от своя страна превръща втората по големина икономика в мощна сила за сливания и придобивания в целия свят и конкретно в Европа. Повече от половината сделки за тази година на китайски корпорации са били сключени на територията на Стария континент.