Процедурата по продажбата на електроразпределителната компания ЧЕЗ България е спряна, но не е ясно дали временно, или за постоянно.

Това заяви пред БТА министърът на енергетиката Теменужка Петкова, припомняйки, че сделката зависи главно от чешката държава.

"Това, което аз знам, е, че тази процедура е спряна - дали временно, дали постоянно, но независимо от това какво ще реши чешката държава, определеният за купувач ще трябва да бъде проверен и от нашия регулатор", обясни Петкова.

Министърът припомни, че електроенергийната сигурност е основна част от националната сигурност на България.

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Чешката компания обаче иска повече

Проверките на трите електроразпределителни предприятия и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) вече са в ход и ще продължат до 4 октомври. Целта е да се провери готовността им за есенно-зимния сезон.

Инспекциите включват проверяване на място на техническите съоръжения, разполагаемост с екипи на трите ЕРП-та, материали, запаси за предстоящия есенно-зимен сезон. Ще бъдат проверени и просеките, които трябва да бъдат почистени и да гарантират, че през зимата няма да има счупване на дървета и късане на електропроводи.

През втората половина на октомври ще бъдат извършени проверки и във всички енергийни предприятия, които имат ангажирани в осигуряването на студен резерв. По думите й инспекцията ще се осъществи на място. "Ще искам да видя какви са запасите от въглища, където студеният резерв се осигурява с този ресурс", посочи министърът.

Правителството подготвя искане до Европейската комисия, за да се справи с опасността от затваряне на въглищните централи. София ще поиска безсрочна дерогация, която да гарантира работата им, опазвайки ги от завишените изисквания от страна на Брюксел.

Това са базови мощности за българската енергетика, които няма как да бъдат заменени, припомни Петкова.

Централите в Маришкия басейн отговарят и на съответните изисквания, там има достатъчен запас от лигнитни въглища, които да удовлетворят енергийните ни потребности за следващите 60 години, увери министърът.

По-раано през годината страната ни заедно с други 7 държави гласува против ограничението за работата на централите.