Изправена пред избора дали да заздрави съюза със САЩ, или да засили собствената си отбранителна промишленост, за да се бори с регионалните си съперници Китай и Русия, Япония избира да направи всичко едновременно.

Токио планира да купи 45 изтребителя F-35 на Lockheed Martin за около 4 млрд. долара, в допълнение към вече поръчаните 42 бойни самолета. Страната трябва да получи супермодерните изтребители през следващите 5 години, пише Reuters.

Сред тях са и 18 броя от модела F-35B с кратко излитане и вертикално кацане, които са подходящи за стратегически важните японски острови, разположени по ръба на Източнокитайско море.

Япония готви мащабна военна поръчка за почти $9 милиарда от САЩ

Япония готви мащабна военна поръчка за почти $9 милиарда от САЩ

Токио иска да придобие 100 изтребителя F-35

Страната ще внася готови изтребители, което ще намали цената им до 97.7 млн. долара за брой. С новите покупки Япония ще разполага с общо 147 бойни самолета, а двата големи самолетоносача на японския флот - "Изумо" и "Кага" ще бъдат модифицирани, за да могат да превозват и изтребители F-35B.

Инициативите са част от новата японска отбранителна стратегия, с която страната да се превърне в регионална сила и успешно да се конкурира с разширяващия се оръжеен потенциал на Китай и възраждащата се военна мощ на Русия.

Т.нар. Средносрочна отбранителна програма предвижда разходи за 27.5 трлн. йени (244 млрд. долара) за периода от 2019 г. до 2023 г., което е с 3 трлн. йени (26.66 млрд. долара) повече от похарченото в предходния 5-годишен военен план, съобщава Bloomberg.

САЩ продаде оръжие за $55.6 милиарда в чужбина

Планът на Тръмп да напълни света с американско оръжие засега е успешен

Продажбите са нараснали с 1/3 за година

"Съединените Щати остават най-мощната държава в света, но национални съперничества се появяват и ние признаваме важността на стратегическото състезание както с Китай, така и с Русия, тъй като те оспорват регионалния ред", пише в 10-годишната отбранителна стратегия, одобрена от кабинета.

Lockheed Martin приветства решението на японското правителство, изтъквайки предимствата на изтребителя и ролята му за стабилността в региона.

"Решението на Япония да придобие повече F-35 е свидетелство за способността за преобразуване на самолета и за неговата нарастваща роля в насърчаването на регионалната стабилност и укрепването на американско-японския съюз за сигурност", се казва в изявление на компанията.

Държавите, внесли най-много оръжие за последните 67 години

Държавите, внесли най-много оръжие за последните 67 години

Сред тях изненадващо е и САЩ

Паралелно с това Япония ще насърчи собствената си военна индустрия, разработвайки и друг военен изтребител, който да замести остарелия F-2, построен от Mitsubishi Heavy Industries и Lockheed Martin.

"Загубата на технологията ще бъде основен проблем", казва Ясуказу Хамада, депутат от управляващата партия и бивш министър на отбраната, който иска разработването на самолета да започне до април 2020 г.

Но мнозина се тревожат за цената на бойния самолет, предвид застаряващото население и големите социални разходи на Япония. "Предвид фискалната ситуация, не можем да позволим разходите за отбрана да се увеличават без проверки", смята Шигеки Сато от коалиционния партньор "Комейто".

Военните планове на Токио обаче не се харесаха на регионалните му съперници в Пекин и Москва.

"Това, което прави Япония, не е нито благоприятно за подобряване и развитие на отношенията между Китай и Япония, нито за по-широката картина на регионалния мир и стабилност", казва говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг на пресконференция, укорявайки Токио, че прави "безразсъдни забележки" за нормалните отбранителни дейности на Китай.

Русия, която наблюдава внимателно японската въздушна отбрана, обяви, че ще построи нови казарми за войските си на спорните острови, завладени от Япония в края на Втората световна война.